MAE
Economie

Sindicatul angajatilor din MAE, scrisoare deschisa catre Guvern: Legea salarizarii scade salariile diplomatilor cu functii de executie si cu 30%

Sindicatul angajatilor din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis o scrisoare deschisa catre Guvern in care atrage atentia ca Legea salarizarii, care va fi aplicata de la 1 ianuarie 2018, va scadea salariile diplomatilor cu functii de executie si cu 30% si solicita o intalnire de urgenta pentru rezolvarea situatiei.

Organizatia sindicala a diplomatilor mai precizeaza ca vor fi consecinte pe termen lung greu de cuantificat, in mare parte fiind legate de nivelul de competenta al celor care vor mai accepta sa-si asume responsabilitati in cadrul MAE, cu un salariu mai mic decat al colegilor din subordine.

Redam mai jos continutul integral al scrisoarii deschise semnata de sindicatul diplomatilor:

Organizația sindicală din MAE solicită Guvernului României o întâlnire de urgență, în încercarea de a elimina în al doisprezecelea ceas nedreptățile cuprinse în Legea 153/2017 cu privire la salarizarea în cadrul familiei ocupaționale de funcții bugetare “Diplomație”.

Urmare simulărilor privind salariile personalului cu funcții de conducere, dar și al celui de execuție, realizate în cadrul MAE, apreciem că aplicarea prevederilor legii menționate, de la 1 ianuarie 2018, ar afecta în mod profund actul decizional în cadrul instituției pe termen lung, fiind compromisă în mod semnificativ noțiunea de carieră profesională a diplomaților.

Iti recomandam si: Legea salarizarii care vizeaza personalul din Sanatate si Invatamant a fost modificata

Am fost încredintați că toate aspectele semnalate în cele două Note transmise dumneavoastră, prin semnătura ministrului de externe Teodor Meleșcanu și a ministrului delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu, în care au fost semnalate anomaliile care ar rezulta din aplicarea Legii 153/2017, vor fi soluționate prin Ordonanța de Urgență aprobată la 06.12.2017, însă am constatat că aspectele care necesitau rezolvare imediată au fost ignorate.

Plecând de la principiile enunțate în discursurile distinșilor nostri conducători, după care, dacă tot nu vom avea salariile mărite, măcar să fim mulțumiți că nu le avem mai mici, considerăm că nu este lipsit de importanță faptul că peste 70% dintre cei care ocupă o funcție de conducere vor avea salariile diminuate și cu 30%, unii dintre ei urmând a fi salarizați chiar la un nivel inferior colegilor din subordine, încadrați pe funcții de execuție și cu același grad diplomatic, ca zeci de alți salariați din Centrala MAE, cu funcții de execuție, vor avea și ei salariile diminuate.

Atenționăm responsabilii guvernamentali că pe lânga efectul diminuării salariilor unor colegi (destul de numeroși), efect care în logica unora ar putea fi ignorat, în plan instituțional vor fi consecințe pe termen lung și greu de cuantificat la această data, multe dintre acestea fiind legate de nivelul de competență al celor care vor mai accepta să-și asume responsabilități în cadrul MAE, având un salariu mai mic decât îl au colegii din subordine.

Daca toate acestea nu mai deranjează pe nimeni, chiar în condițiile în care consecințele posibile au fost semnalate în mesajele noastre, în privința a ceea ce numim generic “diplomație”, nivelul de implicare și cel de reprezentare la nivel internațional vor scădea corespunzător.

Prin Ordonanța de Urgență aprobată ieri se dorește reglementarea unor situații derezonabile, descoperite în substanța Legii 153/2017, dar cu toate acestea, Guvernul ignoră semnalele comune MAE- Sindicat privind necesitatea implicării executivului pentru eliminarea disfuncționalităților evidente.

Așadar, Sindicatul va informa salariații MAE cu privire la lipsa unui dialog cu cei care au construit o lege de salarizare prin care se demotivează salariații și managementul instituției, prin diminuarea veniturilor salariale, urmând ca în scurt timp să luăm toate măsurile legale necesare în vederea apărării drepturilor membrilor săi.

Articole asemănătoare

Marile companii din Marea Britanie denunta degringolada Brexit. Seful Siemens UK: Afacerile si locurile de munca sunt in pericol

Lucy Ionesco

Legea privind insolventa persoanelor fizice va fi adoptata miercuri in Parlament

Lucy Ionesco

Ministerul Finanțelor: Nu se acordă bonificații la Declarația Unică 2021

Lucy Ionesco