Singura sectie de neuroradiologie interventionala din vestul tarii se afla la Spitalul Judetean din Timisoara
Social

Singura sectie de neuroradiologie interventionala din vestul tarii se afla la Spitalul Judetean din Timisoara

Spitalul Judetean din Timisoara este singurul din vestul tarii care are o sectie de neuroradiologie interventionala. O echipa intreaga s-a mobilizat pentru a face posibile interventiile neuroradiologice, potrivit unui material realizat de publicatia BanatulAzi.ro. In compartimentul de neuroradiologie interventionala, medicul Cristian Mihale lucreaza impreuna cu radiologul si alti trei medici rezidenti. Costurile sectiei de neuroradiologie interventionala au depasit suma de 1,5 mil. euro. Pe masa angiografului ajung in medie doi pacienti in fiecare zi.

”Pentru confortul tuturor colegilor, in timpul interventiei ascultam muzica pentru a diminua stresul si pentru a crea o liniste ambientala. Asta am invatat in Franta”, spune Cristian Mihalea.

Pentru a fi posibile interventiile neuroradiologice, a fost nevoie de initiativa unei echipe intregi. La acest proiect au participat medici de renume ai spitalului judetean precum Dorel Sandesc, Florin Barsasteanu si actualul manager, Marius Craina. Doctorii timisoreni au reusit sa adune suma necesara pentru departamentul specializat.

Compartimentul de radiologie si neuroradiologie intreventionala a fost deschis in urma cu doar 4 ani. Acesta face parte din sectia de radiolologie al spitalului, departamentul fiind condus de profesorul Florin Barsasteanu. El a fost primul care a dat crezare ideeii de a face o radiologie interventionala in Spitalul Judetean. Medicii care se ocupa de aceste cazuri lucreaza atat in Romania, cat si in Franta.

”Am plecat din Romania in urma cu 5 ani, ca tanar specialist si m-am format, cu o echipa de francezi, la Paris, intr-un spital universitar, alaturi doi medici foarte cunoscuti in Franta. Cei doi s-au remarcat la nivel mondial datorita tratamentelor minim invazive, al anevrismelor sau al malformatilor cerebrale venoase. Malformatiile sunt greu de abordat din punct de vedere neurochirurgical, iar atunci se pot aborda pe cale invaziva, intrand de pe artera femurala si pana in arterele cerebrale, sub control imagistic. Interventia are loc pe masa unui angiograf, care exista deja de 20 de ani. Primele proceduri s-au facut la nivelul cordului. Procedura este una de rutina si in Romania de 25 de ani, iar in Franta de 30 de ani. Interventia neurovasculara este de rutina de doar 10 ani”, spune Cristian Mihalea.

Tratamentul are un avantaj extraordinar deoarece este minim invaziv , iar pacientul nu trebuie operat si nici sa i se deschida cutia craniana, in cazul interventilor neurovasculare. Partea practica include introducerea anumitor spire de metal, special create, intr-un anevrism.

”Noi facem aceste proceduri, fara sa deschidem cutia craniana, iar pacientul este externat dupa doua, trei zile. Este o adevarata stiinta. Ai nevoie de doi ani de formare. O procedura de genul acesta dureaza cel putin o ora jumate, doua. Cel mai mult poate sa dureze 8 sau chiar 9 ore, in functie de complexitate. Interventia dureaza atat de mult deoarece anatomia este foarte complicata si trebuie inteleasa. Pentru a intelege anatomia ai nevoie de cel putin o ora jumate, iar apoi sa dai un diagnostic”, adauga Cristian Mihale, medic specialist neuroradiolog interventionist, la Spitalul Judetean Timisoara si spitalul Bicetre din Paris.

In compartimentul de neuroradiologie interventionala, medicul Cristian Mihale lucreaza impreuna cu radiologul Adrian Tutelca si alti trei medici rezidenti, care sunt in permanenta prezenti. Medici rezidenti isi desfasoara activitatea la Timisoara si in Strasbourg. Costurile compartimentului au depasit suma de un milion si jumatate de euro. Pe masa angiografului ajung in medie doi pacienti in fiecare zi.

”Pentru confortul tuturor colegilor, in timpul interventiei ascultam muzica pentru a diminua stresul si pentru a crea o liniste ambientala. Asta am invatat in Franta”, spune doctorul Mihale.

In Romania sunt putini medici specialisti in neuroradiologia interventionala, care isi desfasoara activitatea in Iasi, Bucuresti, Targu Mures, Suceava si Timisoara. Medicii au de asemenea o specializare facuta si in afara tarii.

Vezi imagini pe site-ul BanatulAzi.ro

Stiri pe aceeasi tema

Profesorul Rafila: Ridicarea restrictiilor trebuie monitorizata pentru a vedea cum se reflecta in numarul de imbolnaviri

Cristiana Petrariu Bota

FSLI: Mii de profesori isi vor pierde locul de munca dupa reducerea numarului de ore in invatamant

Cristiana Petrariu Bota

Medicii se intalnesc cu ministrul Sanatatii pentru a discuta despre majorarea salariilor

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult