Sistemul ANAF, o problema pentru contribuabili. Fiscul are un numar mare de baze de date, insa care nu comunica intre ele

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iunie 18, 2018 12:34

Sistemul ANAF, o problema pentru contribuabili. Fiscul are un numar mare de baze de date, insa care nu comunica intre ele

Sistemul deficitar al ANAF reprezintă o problema pentru firme. ANAF dispune de un număr mare de de baze de date care nu comunică între ele, făcând dificilă identificarea anumitor documente, iar contribuabili onești apar ca înregistrând restanțe fiscale, din simplul motiv că procesarea electronică a documentelor este un proces foarte greoi. Jurnalistii de la HotNews.ro subliniază, într-un material publicat pe pagina online, că viteza de dialog intre ANAF si firme este extrem de scăzută, la fel și cea de actualizare a fișelor sintetice ale contribuabililor.

Situația sistemului IT a fost semnalată și în ultimul raport al Fondului Monetar Internațional (FMI), despre care spune că este “învechit și fragil”.

“Este de notorietate situația precară a infrastructurii IT la nivelul ANAF – inclusiv Curtea de Conturi a consemnat recent acest fapt. Dincolo de imaginea pe care ANAF și-o creează ca urmare a înregistrării unor astfel de deficiențe, din păcate, dezvoltarea insuficientă a infrastructurii IT are un impact nedorit în primul rând asupra contribuabililor. În prezent, infrastructura IT este învechită și neperformantă, întrucât nu au fost realizate investiții semnificative, iar proiectul cu Banca Mondială de modernizare a acesteia este momentan sub semnul întrebării”, susține Daniel Anghel, partener, Consultanță fiscală, lider PwC CEE Impozite şi Taxe indirecte.

Probabil una dintre cele mai mari nemulțumiri ale contribuabililor se referă la numărul mare de baze de date de care ANAF dispune, care în fapt nu comunică între ele sau comunică doar parțial sau ineficient.

Un efect concret al acestei anomalii îl reprezintă frecvența cu care ANAF solicită contribuabililor diferite documente pe care deja le dețin, dar care sunt stocate în baze de date interne care nu pot fi accesate din varii motive. O consolidare a acestora într-o bază de date comună ar rezolva această situație.

Citeste articolul integral pe HotNews.ro

Foto: HotWeek.ro

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.