Sistemul cardului de sanatate inca nu functioneaza, ce spune CNAS. Medicii de familie dau in judecata Casa de Sanatate
Breaking News

Sistemul cardului de sanatate este functional, Guvernul va relaxa sistemul de validare. Medicii de familie dau in judecata Casa de Sanatate

Sistemul cardului de sanatate inca nu functiona, joi la pranz, iar medicii de familie ameninta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ca o vor da in judecata pentru atac la sanatatea pacientilor. Sistemul cardului de sanatate si-a revenit dupa publicarea acestei stiri, insa CNAS si Ministerul Sanatatii vin cu procedura de avarie, care sa permita relaxarea sistemului de validare intr-un interval mai mare decat cel existent, de trei zile. Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii a revenit cu un punct de vedere oficial si a anuntat ca sistemul a fost reparat si este functional.

UPDATE ora 14.05: Sistemul cardului de sanatate este functional la aceasta ora, a anuntat Ministerul Sanatatii, precizand ca va adopta o metoda de avarie si anunta ca vrea sa relaxeze sistemul de validare a serviciilor. Astfel, CNAS si Guvernul lucreaza la un proiect de hotarare prin care sa relaxeze legislatia astfel incat datele pacientilor sa fie introduse intr-un interval mai mare decat cel existent, de 3 zile.

Au fost probleme de comunicare intre componentele tehnice, insa s-a lucrat astfel inca problemele sa nu mai apara. In orice sistem de genul acesta apar avarii, suntem pregatiti sa intervenim acolo unde sunt probleme. Vor exista solutii pentru situatia in care trebuie validat un serviciu cu cardul. Se lucreaza pentru ca sistemul sa fie functional si sa se previna astfel de situatii„, a spus in urma cu putin timp Valentin Popescu, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Va prezentam mai jos comunicatul de presa al CNAS prin care se anunta ca sistemul cardului de sanatate este functional.

SISTEMUL CARDULUI NAŢIONAL DE SĂNĂTATE A FOST REPUS ÎN FUNCŢIUNE

Sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate a fost readus în stare de funcţionare, începând cu data de 13 octombrie 2016, orele 11.00, iar în continuare se efectuează măsuri tehnice de consolidare a acestuia.

Astfel, dacă în data de 12 octombrie 2016, pe parcursul întregii zile, s-au prescris 19.000 de reţete on-line şi s-au eliberat medicamentele pentru 16.000 dintre acestea, în ziua de 13 octombrie 2016, până la orele 12.00, s-au prescris 145.000 de reţete on-line şi s-au eliberat medicamentele pentru 129.000 dintre acestea. Totodată, dacă numărul serviciilor medicale raportate şi validate on-line în întreaga ţară fost de 300.000 pe tot parcursul zilei de 12 octombrie 2016, în data de 13 octombrie 2016, până la orele 12.00, s-au raportat şi validat on-line 797.000 de servicii medicale.

Totodată, pentru a evita ca incidentele de funcţionare a uneia din componentele Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) să perturbe activitatea furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate, Ministerul Sănătăţii şi CNAS lucrează în regim de urgenţă la elaborarea proiectului unei Hotărâri de Guvern care să permită relaxarea regimului de raportare şi validare a serviciilor efectuate în intervalul de timp de la apariţia incidentului şi până la soluţionarea acestuia, se arata in documentul de presa al CNAS.

STIRE INITIALA – Medicii de familie au anuntat ca se pregatesc sa cheme in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, nemultumiti de erorile care vizeaza cardul de sanatate. Anuntul a fost facut de reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Medicina de Familie. Este a patra zi la rand in care cardul de sanatate si intreaga platforma de sanatate nu functioneaza sau da sincope pe perioade lungi de timp.

„Vom actiona in instanta aceste situatii ca un atac la sanatatea pacientilor”, spun reprezentantii medicilor de familie.

Iti recomandam si: Ministerul Sanatatii ieftineste pretul medicamentelor, de la 1 martie 2017

Medicii anestezisti vor sa renunte la statutul de angajati si sa-si negocieze contractele singuri. Ce impact va avea pentru spitale si pacienti o astfel de schimbare

REZIDENTIAT 2016. Examenul din 20 noiembrie, cu subiecte unice si clasificare unica pe loc si post

In prezent, sistemul cardului de sanatate prezinta in continuare, spun medicii, situatie confirmata si de CNAS. Sistemul a fost repornit in jurul orei 12.00, iar in prezent se primesc datele din tara si se face o statistica. Este cea mai lunga criza de cand avem acest sistem de carduri de sanatate, nu s-a mai intamplat niciodata ca 4 zile la rand sa fie blocat si nefunctional.

CNAS a aratat ca marti doar jumatate din cereri au putut fi validate. Serviciile date de medici cand nu merge sistemul pot fi decontate daca informatiile sunt introduse in sistem in cel mult 3 zile, dar nu este cazul acum. Casa trebuie sa vina cu o procedura de avarie in aceasta situatie, daca situatia nu se rezolva nici astazi.

CNAS spune ca nu face nicio declaratie acum, dar ca va veni cu un punct de vedere oficial intr-un comunicat de presa dat in jurul orei 14.00.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Articole asemănătoare

Presedintele Iohannis refuza propunerile de ministri facute de premierul Dancila pentru Ministerul Transporturilor si al Dezvoltarii

Lucy Ionesco

Schimbari majore pentru medicii care vor sa devina membri in comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii

Lucy Ionesco

Rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale 2019: Iohannis a obtinut 65,88% din voturile valabil exprimate, iar Viorica Dancila 34,12%

Lucy Ionesco