3.8 C
România
21 februarie 2024
Spitalele din Romania au un deficit de 13.000 de medici. Practic, nu exista judet fara posturi libere pentru medici
Social

Sistemul de sanatate din Romania poate traumatiza pacientii. Unele spitale nici nu au psihologi

Sistemul de sănătate din România poate provoca traume psihice pacienţilor. Mulţi dintre aceştia au nevoie de ajutorul unui psiholog după ce au stat mai multe luni pe lista de aşteptare pentru o intervenţie chirurgicală sau au fost purtaţi din spital în spital, fără un diagnostic exact.

În România rolul psihologului în tratamentul bolilor este aproape inexistent. Pacienţii şi familiile lor trăiesc însă adevărate traume.

„L-am internat în stare de urgență la neurologie. A fost internat o săptămână, dar a fost o experiență traumatizantă din cauza condițiilor de igienă. Gândaci pe jos, toalete murdare, asistentele ne avertizau să nu lăsăm nimic pe jos pentru că sunt foarte mulți microbi. (…) Modul de adresare al medicilor și asistentelor trebuie îmbunătățit, nu au empatie, tratează oamenii ca pe carne de tun. Super traumatizant, extrem de traumatizant”, povesteste Marilena Petrache, fiica unui pacient.

Cosmin Badea, psihoterapeut: „Uşor, uşor, dacă nu se adresează unor cabinete de psihoterapie se duc către depresie. Mai sunt şi clienţi care vin şi sunt diagnosticaţi cu tulburare de şoc post traumatic pentru că în spital au trăit o experienţă, nu le-a fost explicată, mai ales în cazurile în care se intervine la ortopedie, în cazurile chirurgicale, care implică un lucru asupra propriului nostru corp.

Undeva la 20, 25% din clienţii care intră în cabinet vin cu aceste traume din spitale. Nu numai pacienţii, din păcate, vin şi aparţinătorii lor, pentru că se simt frustraţi, nu ştiu cum să-i ajute. Este o creştere a lor şi, din păcate, vin şi cu furii asociate actului medical, furie pe ei, că nu au fost în stare să-şi găsească cel mai bun doctor, furie pe aparţinători, că nu i-au dus la doctorul care trebuie, furie pe sistemul medical.”

În România sunt 567 de spitale şi 950 de psihologi. Asta înseamnă un psiholog, maximum doi într-un spital. Sunt însă şi spitale care nu au.  (…)

Integral pe site-ul Digi 24.

Related posts

Probleme la MEDIAPRO. 32 de persoane sunt urmarite penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani

Lucy Ionesco

Madalin Stoica, unul dintre militarii romani raniti in Afganistan, a murit. Se afla la prima misiune in teatrele de operatii

Ioana Badulescu

Incidente la protestul din Piata Victoriei. Jandarmeria face apel: Parasiti Piata Victoriei!

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult