medici in spitale
Social

Sistemul sanitar din Romania nu este pregatit sa sustina in siguranta transplantul pulmonar

Societatea Romana de Pneumologie atrage atentia, intr-un comunicat de presa, ca sistemul sanitar din Romania nu este pregatit, in acest moment, sa sustina in deplina siguranta pentru pacient transplantul pulmonar. Monitorizarea post-transplant si gestionarea eventualelor complicatii sunt vitale, insa tara noastra nu are conditii pentru astfel de proceduri. Precizarea vine in contextul controverselor legate de acreditarea in acest scop a Spitalului Sfanta Maria din Bucuresti.

Ministerul Sanatatii a aratat ca unitatea nu indeplineste conditiile pentru a face astfel de proceduri si verifica modul in care a obtinut acreditarea. De partea cealalta, conducerea Spitalului Sfanta Maria si Primaria Capitalei (in subordinea careia se afla) sustin ca totul este in regula si ca nu trebuie sa piarda finantarea special alocata.

Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societatii Romane de Pneumologie contra-argumenteaza. „Desi operatia in sine este realizabila in Romania, sunt imposibile – in conditiile actuale – monitorizarea post-transplant si gestionarea eventualelor complicatii ulterioare, extrem de frecvente si complexe”, atrage atentia Societatea Romana de Pneumologie.

In comunicatul transmis presei, se face referire la situatia din alte tari interesate sa faca transplant de plamani: Turcia a incercat fara succes in 1999, iar Ungaria a reusit primele operatii in ultimul an, dupa o lunga perioada de pregatire.

Iti recomandam si: Medicii anestezisti vor sa renunte la statutul de angajati si sa-si negocieze contractele singuri. Ce impact va avea pentru spitale si pacienti o astfel de schimbare

O studenta de la UMF Iasi i-a spus lui Iohannis ca nu sunt suficiente posturi pentru absolventi. Ce a spus presedintele

Dosarul electronic de sanatate ii obliga pe medicii de la stat si privat sa completeze datele medicale ale pacientilor

 

Articole asemănătoare

Modificari la Legea privind violenta in familie. Guvernul introduce ordinul de protectie provizoriu

Ioana Badulescu

UNJR, propuneri de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara

Lucy Ionesco

Dragos Patraru: TVR a fost probabil singurul serviciu public care nu a functionat in noaptea de vineri

Lucy Ionesco