7.6 C
România
17 octombrie 2021
ISIS
Externe

Sky News a publicat numele a 22.000 de militanti ai organizatiei Statul Islamic

Postul britanic de știri Sky News a publicat zeci de mii de documente care conțin numele și detaliile personale a 22 de mii de militanți aparținând Organizației „Statul Islamic” (IS). Aceste persoane provin din 51 de țări și fiecare dintre ele a trebuit să completeze un formular detaliat, pentru a putea deveni membră, informeaza RFI pe pagina electronica.

Documentele divulgate de Sky News conțin un formular cu 23 de întrebări care trebuia completat de orice doritor să fie primit în rândul IS.

Printre numele făcute publice figurează cetățeni britanici binecunoscuți pentru implicarea lor în acte teroriste sau propagandă în favoarea IS, cum ar fi Abdel Bary, despre care nu se știe unde se află la ora actuală, sau Junaid Hussain și Reyaad Khan, uciși în raiduri aeriene americane în Siria.

Importanța acestei liste constă însă în faptul că ea dezvăluie numele unor jihadiști până acum necunoscuți, în Marea Britanie, nordul Europei, Orientul Apropiat și Mijlociu, Statele Unite sau Canada, care pot ajuta la combaterea acestei organizații teroriste.

Mulți dintre aceștia au călătorit nedetectați înspre și dinspre Siria prin Yemen, Sudan, Tunisia, Libia, Pakistan și Afganistan.

Printre documente se numără și un fișier numit „Martiri” care conține detaliile unei brigăzi compuse în întregime din jihadiști doritori să participe la atentate sinucigașe și antrenați în acest scop.

„Mină de aur”

Potrivit RFI, care citeaza Sky News, documentele au fost furnizate de un fost jihadist IS, cu aliasul Abu Hamed, dezamăgit de haosul care domnește în organizație, care ar fi fost preluată de foști militari ai dictatorului irakian Saddam Hussein.

Abu Hamed s-a întâlnit în Turcia cu reporterul Sky News și i-a spus că IS renunță la sediul său central de la Raqqa din Siria, retrăgându-se progresiv către deșertul sirian și Irak – locul de naștere al organizației.

El a spus de asemenea că IS cooperează cu regimul președintelui Bashar al Assad împotriva opoziției siriene moderate.

Experții în probleme de securitate estimează că divulgarea acestor documente reprezintă un pas semnificativ în lupta pentru contracararea IS.

„Va fi o adevărată mină de aur de informații de o semnificație enormă și de interes pentru foarte mulți, în special pentru serviciile de securitate și informații”, a declarat Richard Barrett, fost director de operații al MI6, serviciul de informații externe al Marii Britanii.

„Va oferi indicații nu doar cu privire la cine sunt acești oameni și de unde vin, dar potențial va putea duce la cei care i-au radicalizat pe acești indivizi și le-au înlesnit deplasarea”, a spus la Sky News Afzal Ashraf, expert în contra-terorism al Institutului Regal de Studii Militare (RUSI).

Sky News a informat serviciile de securitate cu privire la informațiile furnizate de Abu Hamed.

Sursa: RFI

Stiri pe aceeasi tema

Marea Britanie vrea sa paraseasca total uniunea vamala dupa Brexit, pentru a redeveni o putere comerciala mondiala

Ioana Badulescu

Explozie langa Ambasada SUA din China in urma detonarii unei bombe

Ioana Badulescu

Conflictul dintre Rusia si Turcia a ajuns in Marea Neagra

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult