Social

Slujba de Boboteaza la Constanta, baie in mare la Cazinou

Slujba de Boboteaza de la Constanta a adunat zeci de mii de oameni la Catedrala Arhiepiscopala, care au plecat mai apoi in procesiune pana pe faleza Cazinoului. Credinciosii primesc la Constanta 150.000 de sticle cu agheazma, cu 20.000 mai multe decat anul trecut.

Dimineata, la catedrala arhiepiscopala s-a oficiat slujba de sfintire, dupa care la ora 12 s-a pornit in traditionala procesiune de Boboteaza pana pe faleza cazinoului. Pe faleza Cazinoului din Constanta, cei mai curajosi barbati se arunca in apa marii dupa cele trei cruci care vor fi aruncate in larg de Arhiepiscopul Tomisului.

De Boboteaza se vor arunca 3 cruci in apele marii, iar la final care traditionale, trase de magari si boi, cu butoaie special pregatite, vor pleca pe principalele bulevarde din oras. Pe faleza cazinoului, sunt asteptati 10.000 de oameni.

Marti, arhiepiscopul Tomisului s-a aflat la Harsova, unde dupa o procesiune pe malul Dunarii, a aruncat 3 cruci in apa, iar curajosii au trebuit sa le recupereze.

Pregatirile de Boboteaza

Zeci de oameni au venit la Arhiepiscopia Tomisului sa dea o mana de ajutor pentru etichetare. Operatiunea trebuie incheiata pana marti dimineata cand va avea loc prima slujba de sfintire a apei.

In ziua de Boboteaza va avea loc slujba cea mare de sfintire a apei, iar dupa aceea, de la Catedrala Arhiepiscopala, se va pleca in procesiune pana pe faleza Cazinoului.

Sticlele vor fi asezate in forma crucii Sfantului Apostol Andrei, apoi vor fi impartite credinciosilor. Operatiunea de etichetare a inceput pe 29 decembrie, iar volunarii, printre care si studenti la Teologie, lucreaza acum in mai multe schimburi pentru a putea termina cele 150.000 de sticle pentru Aghiasma Mare.

De Boboteaza va fi respectata si o alta traditie spectaculoasa: se vor arunca trei cruci de lemn in mare, iar temerarii vor infrunta apa rece ca gheata pentru a le recupera. Se spune ca apa sfintita de Boboteaza rezista mai multi ani.

Arhiepiscopul Tomisului s-a catarat, marti, pe masinile de pompieri ca sa sfinteasca 60.000 de litri de apa. Spre deosebire de anii trecuti, cand credinciosii au uitat de smerenie si s-au luptat pentru a pune mana pe sticlele cu apa sfintita, anul acesta a fost liniste.

Voluntari, pompieri si militari – cu totii dau o mana de ajutor la umplerea sticlelor cu apa sfintita . Vremea nu este de partea lor, este frig, dar oamenii spun ca sunt ajutati de credinta pentru a depasi acest obstacol.

Oricine poate veni cu sticla proprie sa ia agheasma din cele 13 butoaie cu apa sfintita care vor ramane in fata catedralei pana miercuri la pranz.

Related posts

Magistrat francez: In Romania exista un parchet anti-coruptie exemplar. Este atat de bun, incat este atacat!

Ioana Badulescu

Tribunalul Cluj isi suspenda activitatea in semn de protest fata de ordonanta data de ministrul Tudorel Toader

Lucy Ionesco

Telekom rebranduieste toate magazinele Germanos cu insemnele proprii

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult