Life Recomandari

Smarter living? Aspiratorul robot și alte gadget-uri care ne revoluționează viața

Închide ochii și imaginează-ți asta: ajungi acasă de la job, iar centrala termică deja a pornit, pentru că a detectat când ai plecat de la birou. Din boxe răsună playlistul tău favorit, mâncarea e gata făcută, iar curățenia nu mai e o problemă, pentru că ai programat aspiratorul să pornească înainte să vii. Sună utopic?

Ei bine, află că nu e așa. Vorbim despre noua realitate pe care trebuie să o lăsăm să pătrundă în casele – și viețile noastre: design interior living combinat cu tehnologia. Din fericire, trăim într-o lume ancorată în tehnologie, și deși asta ne sperie uneori, de cele mai multe ori poate fi întocmai simplificarea de care avem nevoie.

Dacă și tu vrei să afli cum îți poți duce calitatea traiului la un alt nivel, îți lăsăm părerile specialiștilor de la Four Design Studio – Raluca si Mihai Pavel, arhitecți, ca punct de pornire. Te-ai gândit vreodată că poți trăi mai bine acasă?

Casa-smart, inovația viitorului sau realitate utopică? 

De multe ori, privim evoluția tehnologiei ca pe ceva de-a dreptul înspăimântător: ne e teamă să nu ne îndepărtăm prea mult de valorile tradiționale. Ne e teamă să nu ne lăsăm furați de tehnologie, dar…cum ar fi dacă am face-o?

De fapt, tehnologia ne apropie și mai mult de valorile tradiționale. Iată de ce: când alegi, de exemplu, să trăiești într-o casă inteligentă, îți automatizezi sarcinile recurente, prin care treci zilnic. Deci, vei avea câteva ore generoase în plus, pe care le poți petrece în tihnă, cu cei dragi. Nu e asta cumva o apropiere de valorile tradiționale?

Să vorbim, pe scurt, despre sistemele de smart-home: acestea îți permit practic să automatizezi toate lucrurile din casa ta. Dispozitivele vor fi conectate între ele, iar tu le controlezi de pe telefon: aprinzi lumina chiar dianinte să intri în casă, oprești căldura cu un singur click, lumina se adaptează în funcție de momentul zilei, sporești siguranța casei, etc. Deci, câștigi timp și îți simplifici viața – două coordonate din ce în ce mai relevante astăzi, în secolul vitezei. – Mihai Pavel

Gadget-urile smart, posibil singurele accesorii de care chiar ai nevoie

Când vrem să schimbăm ceva în casele noastre, gândul ne fuge la…covoare sau draperii. Ceea ce e grozav, dar ce-ar fi să ne gândim la niște schimbări care chiar ne pot aduce plus-valoare? De exemplu, gadget-urile smart, pe care noi le considerăm niște accesorii necesare, și nu un moft, așa cum erau văzute până recent.

Aspiratorul robot e cel mai cunoscut gadget smart care ne-a revoluționat viețile: așa-i că ți-ar plăcea, ca după 8 ore de job, să nu mai stai aplecat să aspiri în modul clasic? Acum poți doar să apeși pe un buton, iar aspiratorul își face singur treaba, fiind la fel de – sau poate chiar mai – eficient decât tine. Și, între timp, poți sta pe canapea savurând cafeaua favorită. Sună bine?

Un alt „gadget” smart în care merită să investești este frigiderul inteligent – poate te întrebi ce poate fi inteligent la un frigider? Dacă da, uite răspunsul: un frigider inteligent îți scanează preparatele / alimentele din frigider, după care îți spune ce poți găti cu ele.

Credem că e de-a dreptul revoluționar și aduce o schimbare nu doar prin faptul că economisești timp – nu mai stai să iei fiecare raft la rând și să te gândești ce poți prepara – însă este o schimbare colosală pentru Planetă. Nu mai este un secret că risipa alimentară ne distruge încet – un astfel de frigider te ajută să trăiești mai sustenabil, pentru că o să arunci mai puțină mâncare ca niciodată. Deci, e o situație de câștig-câștig: economisești timp în timp ce salvezi Planeta. Plus că nu mai putem gândi astăzi servicii design interior fără ca această parte să fie explorată și inclusă în proiectele noastre.  – Raluca Pavel

Sistemul de iluminat inteligent iarăși îți va upgrada calitatea vieții, mai ales dacă stai la casă. Le poți controla prin telefon și cu siguranță fac o echipă imbatabilă cu camerele de supraveghere inteligente, care îți asigură siguranța ție și familiei tale. Ai fost vreodată în situația în care să te întrebi…dacă ai încuiat ușa? Dacă ai scos fierul de călcat din priză? Cel mai probabil că da – dar acest sistem îți ia, practic, aceste griji de pe umeri. 

Pe lista de gadget-uri cool care îți vor schimba viața se numără și încuietorile inteligente și asistenții virtuali care vor deveni parte din familie, dacă-i lași. Și termostatul smart va schimba complet calitatea termică din spațiul tău.

Și, în final, ca o ultimă motivație să dai o șansă gadget-urilor inteligente din casa ta, gândește-te la asta: ce înseamnă de fapt acasă?

Pentru noi, acasă e liniște, confort și siguranță – și toate acestea pot fi garantate și amplificate cu ajutorul „prietenilor” digitali, care îți simplifică traiul, în timp ce îl îmbunătățesc. – e de părere Raluca Pavel

Stiri pe aceeasi tema

Un prezentator de stiri a fost suspendat pentru jumatate de an

Corina Alexandru

4 lucruri pe care ar trebui sa le stiti inainte de a alege o companie de tractari

Cristiana Petrariu Bota

Ambasadorul Luca Niculescu a fost ales presedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franta

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult