12 C
România
28 septembrie 2021
Congresul Medicinei de Familie se desfasoara intre 26 si 29 octombrie la Iasi. Ce vor discuta medicii de familie la eveniment
Social

SNMF: Jumatate dintre medicii din sistemul public si o parte dintre asistentii medicali nu beneficiaza de salarii majorate

SOCIETATEA NATIONALA DE MEDICINA FAMILIEI (SNMF) – COMUNICAT DE PRESA – Se afirma de mai mult timp in presa si in spatiul public faptul ca veniturile medicilor vor creste foarte mult. De ieri aceste mariri s-au aplicat. Dorim sa precizam ca ne bucuram pentru colegii nostri din spitale si din ambulatoriile integrate ale spitalelor, iata ca se intampla un lucru firesc pentru jumatate dintre medicii Romaniei.

Este necesar sa precizam insa ca de aceste cresteri salariale beneficiaza doar medicii din sistemul bugetar, NU TOTI medicii asa cum repetat se afirma de ieri dimineata.

Veniturile medicilor de familie si ale medicilor din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, ca si asistentii medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiaza de mariri, desi fac parte din sistemul public de sanatate.

Din circa 40.000 de medici care lucreaza in contract cu casele de asigurari de sanatate, circa 11.256 sunt medici de familie si inca aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Adica, aproximativ jumatate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor mariri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor.

Pentru 2018 a fost operata o crestere a venitului cabinetelor de 15-17%, dar aceasta va fi consumata majoritar de cresterea pretului la utilitati, telefon, redevente etc, toate calculate in functie de cursul euro. Fiscalitatea din anii 2016 si 2017 a fost, de asemenea, extrem de severa pentru cabinetele noastre si inca platim sume consistente aferente anilor precedenti.

Finantarea medicinei de familie a ramas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sanatatii. Din acest procent se acopera cheltuielile necesare functionarii cabinetelor, taxe, impozite si venitul a 11.256, de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenti medicali, dar si alt personal angajat.

Pentru veniturile medicilor si asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sanatate NU exista mariri prevazute de bugetul din acest an, dupa cum nu au fost nici in anii precedenti.

Toate aceste precizari sunt necesare pentru a nu crea si mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical.

Biroul de presa al SNMF

Stiri pe aceeasi tema

Conditii noi pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere. Modificarea vizeaza o singura categorie de soferi

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Educatiei a anuntat ca elevii de clasa a 5-a vor invata dupa un ghid care va acoperi toate materiile pentru care nu sunt manuale la inceputul noului an scolar

Ioana Badulescu

Profesorii, obligati de Ministerul Educatiei sa se imbrace decent si sa aiba o tinuta morala demna

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult