Turism

Soci – Сочи, orasul din Rusia supranumit capitala neoficiala a Rivierei caucaziene

Soci (Сочи – in limba rusa) este un oras supranumit capitala Rivierei caucaziene, localizat in partea de vest a Rusiei, in Regiunea Krasnodar, pe malul estic al Marii Negre. Soci a devenit cunoscut in lumea intreaga prin organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna 2014, a caror deschidere a avut loc in 7 februarie.

Situat in apropierea Republicii Georgia, Soci are o populatie de aproximativ 328.809 mii de locuitori (date centralizate in 2002), dintre care 265 de mii in sectoarele administrative Hosta, Adler si Lazarevskoie, iar restul in orasul administrativ.

Orasul Soci a fost fondat in anul 1838, iar in prezent este cea mai renumita statiune balneo-climaterica din Rusia, fiind supranumita capitala Rivierei caucaziene. Daca ajungeti la Soci, puteti vizita Parcul-dendrariu, realizat la inceputul secolului trecut in jurul unei foste resedinte de vacanta a familiei imperiale.

Afla aici detalii despre Jocurile Olimpice de la Soci 2014

In iunie 2006, presedintele Comitetului International Olimpic Jacques Rogge a anuntat ca a ales ca Soci sa fie una dintre finalistele pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de iarna din 2014. Pe 4 iulie 2007, s-a anuntat ca Soci va gazdui Jocurile Olimpice de iarna din 2014, invingand astfel candidaturile oraselor Salzburg, Austria si PyeongChang, Coreea de Sud.

Statul rus s-a angajat sa investeasca nu mai putin de 50 miliarde de dolari, dintre care 60% din surse guvernamentale si 40% din surse private.

„In mod trist, candidatura olimpica a fost folosita de catre companiile de constructii pentru a pune mana pe cel mai valoros teren,” a declarat conducatorul Greenpeace Rusia, Mikhail Kreindlin.

„Ultima data cand guvernul rus s-a uitat la problema, in ianuarie 2007, nu au mentionat candidatura olimpica. Pur si simplu au declarat ca terenul se poate utiliza pentru infrastructura sociala, de unde si intentia clara de a incerca insfacarea lui de catre hotelurile elitiste si cluburile de golf, fara a avea nimic de-a face cu Olimpiada.” Putin a pus o presiune foarte mare pe firmele de constructie care au lucrat zi si noapte pentru a pregati Soci-ul, dupa cum a declarat St. Petersburg Times.

“Ar fi o greseala imensa sa nu luam in considerare ceea ce gandesc organizatiile de protectie a mediului,” a declarat Putin. “Ne vom asigura ca reprezentantii firmelor de constructie tin legatura cu ecologistii, care si-au exprimat ingrijorarea asupra impactului pe care lucrarile il vor avea asupra Parcului National Soci, din muntii Caucazului de Nord”.

Olimpiada din 2014 este prima Olimpiada de Iarna gazduita de Rusia si cea de-a doua oara cand Rusia gazduieste Jocurile Olimpice. Moscova, in timpul Uniunii Sovietice, a gazduit in anul 1980 Jocurile Olimpice de Vara.

Jocurile Olimpice de iarna de la Soci 2014 (Rusia), editia a 22-a, au fost deschise oficial, vineri seara, in cadrul unui eveniment grandios urmarit de peste 45.000 de spectatori , de milioane de telespectatori din intreaga lume si de sefi de stat si de guvern din 44 de tari.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci a avut ca idee de baza calatoria in timp, intreg spectacolul fiind impartit in trei acte: Rusia medievala, Imperiul si secolul XX.

Peste 3.000 de sportivi si tot atatia oficiali, din circa 90 de tari, vor lua parte pana pe 23 februarie la Jocurile Olimpice de la Soci, cele mai scumpe din istorie, bugetul gigant insumand aproape 50 de miliarde de dolari. Romania va fi reprezentata de 24 de sportivi, la 8 discipline. 

Gazdele ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice au prezentat un alfabet cu ajutorul caruia au ilustrat nume celebre din cultura Rusiei (Dostoievski, Ecaterina cea Mare, Tolstoi, Mendeleev etc). Din pacate, unul dintre cele mai asteptate momente din deschiderea Jocurilor Olimpice a fost umbrit de un mic incident. La formarea cercurilor olimpice, unul dintre cercuri nu s-a deschis, astfel ca in centrul Stadionului Olimpic Fist au putut fi vazute doar patru cercuri si un fulg de zapada stilizat.

In deschiderea Jocurilor Olimpice Soci 2014 au defilat 88 de delegatii, prima tara care a intrat in arena fiind Grecia. Cea mai mare delegatie o detine Canada, cu peste 200 de sportivi. Sportivii care reprezinta Romania la JO din Rusia au intrat in arena cu numarul 61, purtatoare de drapel fiind Eva Tofalvi (Romania are 24 de sportivi).

 

Stiri pe aceeasi tema

Insula Rathlin, locul de vis din Marea Britanie care nu inregistreaza niciun un caz de coronavirus

Cristiana Petrariu Bota

Transilvania, plasata de ghidul Lonely Planet pe locul 1 intr-un top al celor mai atractive locuri din lume

Cristiana Petrariu Bota

Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va fi condusa interimar de Mirela Matichescu

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult