-1.9 C
România
5 decembrie 2021
Municipiul Iasi a castigat titlurile de Best Smart City Project si Digital City
Breaking News Social

Societatea civila din judetele Moldovei lanseaza la Iasi o structura civica regionala prin care sa stopeze trendul economico-social care duce la dezastru absolut

Societatea civila din judetele Moldovei se uneste pentru a stopa trendul economico-social in declin si politicile centraliste ineficiente. Personalitati din cele opt judete ale Moldovei lanseaza o structura civica regionala, care isi propune sa identifice clar motivele pentru care aceasta regiune a tarii este tinuta in subdezvoltare si sa propuna spre dezbatere publica solutii concrete de relansare economica si sociala, noteaza Ziarul de Iasi.

„Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, structura civica regionala menita sa identifice motivele pentru care Moldova este blocata in subdezvoltare si sa propuna spre dezbatere publica solutii concrete de revigorare economica si sociala, va fi lansata oficial luni. Conferinta publica va avea loc la ora 13, la sala „Al.I. Cuza” a Hotelului „Unirea”.

In mesajul prin care anunta lansarea miscarii civice, fondatorii asociatiei, reprezentanti ai tuturor celor opt judete ale Moldovei, invita sa ia parte la actiunile propuse pe „toti cei care, prin expertiza si competenta profesionala, pot contribui la acest efort colectiv”.

Initiatorii Miscarii subliniaza in acelasi mesaj ca, „fara actiune imediata, decalajul dintre Moldova si celelalte regiuni ale Romaniei va creste sustinut”. Mai mult, in manifestul Miscarii se afirma ca asociatia va propune un model national de descentralizare administrativa si de punere in acord a intereselor regionale cu obiectivele dezvoltarii nationale. „Credem ca este timpul ca marile regiuni ale Romaniei sa capete voce politica si putere administrativa pentru a relansa dezvoltarea tarii, tinuta acum pe loc de un hipercentralism ineficient, paralizant si antinational”, conchide documentul citat.

Amintim ca primarii municipiilor Arad, Cluj-Napoca, Oradea si Timisoara au infiintat, recent, „Alianta Vestului” (AVE), care are ca scop dezvoltarea unor proiecte majore comune. Apoi, edilii municipiilor Iasi, Suceava, Roman, Botosani, Piatra Neamt, Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei au infiintat initiativa „Moldova se dezvolta”, tot pentru dezvoltarea in comun a unor proiecte regionale. Acum, societatea civila din judetele Moldovei se uneste, propunandu-si „stoparea urgenta a acestui trend economico-social ce ne duce la dezastru absolut“.

„Moldova are nevoie de o voce. Puternica si coerenta, care sa apere si sa promoveze interesele majore ale regiunii“, afirma fondatorii asociatiei „Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, care va fi lansata azi, la Iasi.

Fondatorii asociatiei sunt din toate cele 8 judete ale Moldovei, profesionisti in domeniile lor – economisti, juristi, antreprenori, geografi, istorici, sociologi, precizeaza asociatia, adaugand ca „Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei” va fi platforma civica regionala ce va aduce in spatiul public din nou competenta si buna-credinta, in ideea relansarii economice si sociale a intregii regiuni.

Problemele majore ale Moldovei – lipsa autostrazilor, inechitatea bugetara (in perioada 2012-2015, regiunea Nord-Est a dat bugetului central cu 10 miliarde de lei mai mult decat a primit inapoi prin alocari, Moldova fiind astfel un donor bugetar), emigrarea masiva si continua (25% dintre moldoveni au parasit regiunea, unul din 3 romani din strainatate e moldovean), izolarea ce duce la degradarea accelerata a unor regiuni (Galati, Botosani) – vor fi impuse pe agenda nationala pentru rezolvare cu prioritate, spun initiatorii.

Stiri pe aceeasi tema

Reguli noi la pensionare. A fost modificat sistemul de calcul al pensiei anticipate partiale si al pensiei cu penalizarea cuantumului

Delia Ion

Ziua Armatei Romane este marcata pe 25 octombrie. Ceremonii in garnizoanele din tara si in bazele din strainatate

Cristiana Petrariu Bota

Donald Trump ar fi propus Frantei sa iasa din UE, in schimbul unui acord cu SUA – Surse Washington Post

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult