Societatea Romana de Nefrologie: Unul din zece romani sufera de o boala cronica de rinichi
Social

Societatea Romana de Nefrologie: Unul din zece romani sufera de o boala cronica de rinichi

Prof. univ. dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, a declarat, joi, ca aproximativ 10% din români suferă din cauza de o boala cronica de rinichi. Conferinţa de presăa a fost organizată de Ziua Mondială a Rinichiului. 

„După datele noastre, publicate relativ recent în reviste de prestigiu internaţional, unul din zece români are o formă sau alta de boală cronică de rinichi. Considerăm de fapt că boala cronică de rinichi este mai importantă decât diabetul pentru că se asociază cu multe alte patologii, precum hipertensiune, sarcină patologică etc. România stă foarte bine la nivel internaţional în ceea ce priveşte bolile renale, iar centrul din Iaşi se află în poziţiile fruntaşe ale acestui tip de tratament. Supravieţuirea în dializă şi în transplant este printre cele mai bune din ţară“, a declarat prof. univ. dr. Adrian Covic.

Potrivit statisticilor, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi, specializat în tratarea pacienţilor cu afecţiuni ale rinichilor din toată regiunea Moldovei, au fost internate în cursul anul 2017 aproximativ 3.500 de paciente în regim de internare continuă şi 14.000 de paciente în regim de internare de zi. Cele mai frecvente patologii au fost insuficienţa renală cronică – 2.600 de cazuri spitalizate, litiaza renală – 1.000 de cazuri spitalizate şi infecţii ale tractului urinar – 1.600 de cazuri spitalizate.

Tot în cursul anului 2017, au fost tratate prin hemodializă şi spitalizare continuă aproximativ 600 de paciente cu boală cronică de rinichi în stadiul final şi 300 de paciente cu insuficienţă renală acută. De asemenea, în evidenţa Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi sunt aproximativ 50 de paciente cu diagnosticul de Lupus Eritematos Sistemic (LES) şi nefropatie lupică.

Related posts

Doctorul Valeriu Neagoe de la Spitalul Judetean Constanta a murit dupa ce a fost infectat cu noul coronavirus

Lucy Ionesco

Inspectorii ISU, implicati in scandalul Colectiv, sponsorizati de firmele controlate

Lucy Ionesco

Ministerul Transporturilor face verificari la TAROM

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult