Politica

Sociologul Codrin Scutaru: Politica trebuie sa se reinventeze. Romanii isi doresc in politica profesionisti corecti

Sociologul Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii si vicepresedinte ALDE, este de parere ca politica trebuie sa se reinventeze, in caz contrar va fi ocolita de elite si de cetatenii de bun-simt, situatie care ar reprezenta un dezastru pentru viitorul Romaniei. In acelasi timp, Codrin Scutaru atrage atentia ca si tinerii trebuie sa renunte la un model comportamental invechit si pagubos, cel prin care parvii prin politica. 

„Politica trebuie sa se reinventeze sau va fi ocolita de elitele din societate si de cetatenii de bun-simt, ceea ce ar fi dezastruos pentru viitorul nostru ca tara si societate. Cine nu intelege asta si ramane tributar unui sistem, unui establishment respins de tot ce inseamna noul val din Romania, va disparea mai devreme sau mai tarziu din viata publica. Din pacate, multi tineri reiau un model comportamental invechit si pagubos, cel prin care parvii prin politica. Nici tinerii nu mai pot continua sa strambe din nas cand se gandesc la administratie, imaginandu-si numai functionari nervosi cu manecute. S-au facut cateva progrese, insuficiente poate, dar nu putem nega tot ce s-a facut bine. Administratia de azi nu mai e totusi aceeasi cu cea de acum 25 de ani”, afirma Codrin Scutaru, citat de Agerpres.

HotWeek.ro iti recomanda si: Codrin Scutaru, ALDE: Romanii din diaspora trebuie incurajati sa se intoarca in tara

Codrin Scutaru arata ca isi pierduse mult din entuziasmul fata de noua generatie, pana cand a remarcat interni capabili care pot face la un nivel profesionist taskuri demne de orice expert sau consultant din privat.

„Se poate si exemplele sunt foarte aproape de noi. Trebuie sa ne obisnuim insa sa promovam si exemplele pozitive, nu doar sa criticam”, subliniaza Scutaru.

Sociologul mai precizeaza ca politicienii si managementul administrativ trebuie sa fie profesionisti ai politicii si, respectiv, ai administratiei.

Functia politica si cea din administratia publica trebuie sa reprezinte exclusiv ceea ce englezii numesc ‘public service’, adica vii si te inrolezi pentru o perioada in acest serviciu public, ca intr-o armata, pentru o misiune in care crezi si un salariu fix din care traiesti si nu pentru foloase colaterale necuvenite”, adauga Scutaru.

In acelasi timp, Codrin Scutaru remarca faptul ca este „extrem de ciudat” sa vezi oameni aflati in serviciul public „prosperand personal dintr-un salariu limitat”, insa evidentiaza ca, avand la baza experienta acumulata in sectorul public, cineva se poate intoarce in sectorul privat ca angajat sau antreprenor.

Vezi si: Codrin Scutaru: Prejudecatile care ne-au tinut ani la randul captivi nu isi mai au locul in Romania

„Romanii isi doresc in politica si administratie profesionisti corecti. Cei care au vazut politica drept o sansa de accede la resurse publice, la aceleasi pile, cunostinte, relatii trebuie sa inteleaga ca locul lor nu mai este in politica si sa faca un pas inapoi. Fara acest balast de profitori ai politicii, Romania are o sansa in plus sa devina o tara europeana si transatlantic normala, asa cum ne-o dorim cu totii”, apreciaza sociologul.

Potrivit lui Codrin Scutaru, tinerii din generatia Y, de 18-35 ani, sunt „marea resursa care ne va duce mai aproape de acest statut, sunt noul val asteptat de prea multa vreme”.

„Este nevoie de voi in serviciul public, aplicati la programele de internship si concursurile pentru functii publice. Dati cate ceva inapoi societatii din multele calitati pe care le aveti”, le transmite sociologul tinerilor.

Articole asemănătoare

Camera Deputatilor este convocata, vineri, in a doua sesiune ordinara din 2017

Ioana Badulescu

Augustin Lazar a delegat-o pe Anca Jurma sa ocupe functia de procuror-sef interimar al DNA

Ioana Badulescu

Victor Ponta, la votul privind imunitatea sa: Va rog sa votati ca cetateni

Lucy Ionesco