ROMATSA
Social

Softul ROMATSA are probleme. Autoritatea Aeronautica Civila a descoperit ca sistemul ifnormatic functioneaza atipic

Probleme în sistemul informatic al ROMATSA. Autoritatea Aeronautică Civilă a descoperit probleme la softul sistemului ROMATSA de afişare a datelor de supraveghere a traficului si a solicitat încheierea unui contract cu producătorul acestuia pentru remedierea deficienţelor, transmite Mediafax, citata de televiziunile de stiri.

Controlul a fost cerut de ministrul Transporturilor, Iulian Matache. Este vorba de softul de bază al regiei, care are peste 12 ani vechime şi este produs de italienii de la SELEX/Alenia.

Conducerea ROMATSA sustine că softul este bun, însă încărcarea cu date suplimentare faţă de situaţia anterioară a condus la atingerea limitelor sale de complexitate provocând funcţionarea atipică a unor componente ale sistemului. Concret, au aparut o serie de bug-uri în soft si nu se poate interveni decât pe linie de producător, care şi-a păstrat drepturi de intervenţie.

„A fost verificat modul de monitorizare a siguranţei serviciilor de navigaţie aeriană furnizate de ROMATSA. Au fost inventariate evenimentele de management trafic aerian, cele care au necesitat solicitări de intervenţie şi cele care au necesitat cercetare imediată locală sau investigarea ulterioară internă”, a declarat directorul general interimar al ROMATSA, Fănică Cârnu, pentru Mediafax.

Acesta a mai precizat că softul este bun, însă încărcarea cu date suplimentare faţă de situaţia anterioară a condus la atingerea limitelor sale de complexitate provocând funcţionarea atipică a unor componente ale sistemului.

”În operaţiile curente pot să apară aceste situaţii exact cum pot apărea şi la un calculator obisnuit. Şi atunci un operator resetează sistemul sau aplică nişte modificări de configuraţie, dezinstalează aplicaţii sau mai instalează altele. Însă când apar nişte bug-uri în soft, acolo nu poate interveni decât producătorul care şi-a păstrat nişte drepturi de intervenţie. Pentru aceste tipuri de probleme s-a constatat că este necesar să urgentăm încheierea acelui contract”, a mai declarat Cârnu.

Angajaţii regiei au suferit din cauza stresului foarte ridicat, dar nu s-a întâmplat nimic grav, a mai spus șeful ROMATSA.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus. 

Stiri pe aceeasi tema

Romania inregistreaza un bilant dramatic in criza COVID-19. Peste 100 de morti in doar 24 de ore

Teodora Badescu

Romania interzice activitatile care implica participarea a mai mult de 1.000 de persoane

Cristiana Petrariu Bota

Ministerul Justitiei asteapta unda verde pentru procedura de extradare a lui Sebastian Ghita

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult