Social

Soldatii romani din teatrele de razboi din Afganistan si Iraq, tratati cu dezifenctanti diluati

Hexi Pharma a pus in pericol si vietile soldatilor romani aflati in teatrele de razboi din Afganistan, Iraq si Bosnia. Un nou episod al dezvaluirilor din scandalul Hexi Pharma scoate la iveală faptul că soldații români trimiși să lupte pe front în alianța NATO au fost tratați cu dezinfectantele diluate intenționat de producător. MApN a confirmat că armata a folosit timp de un deceniu substanțele Hexi Pharma.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), în ultimii 10 ani, rănile militarilor români din teatrele de operațiuni, au fost dezinfectate cu produse Hexi Pharma.

După aparitia scandalului privind posibile nereguli la Hexi Pharma, a fost decisă utilizarea altor biocide, imprumutate de la americani. Pentru inlocuirea rapida a produselor Armata americana a pus la dispozitie un stoc de dezinfectanti, temporar, pentru Afganistan, pana cand va fi facuta achizitia pentru noi substante.

„Pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse biocide fabricate de SC Hexi Pharma SRL. Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piață conform prevederilor legale, au fost achiziționate în sistem centralizat pentru unități sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale. După apariția informațiilor referitoare la posibile nereguli ale produselor respectivei companii a fost decisă utilizarea altor produse biocide, atât în țară, cât și în teatrele de operații”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de MApN.

MApN a făcut această precizare, după o anchetă publicată de Gazeta Sporturilor şi Cătălin Tolontan.

Iti recomandam si: Medicul Ion Uta, tatal lui Teo, trage un semnal de alarma catre medici: Incetati cu antibioticele!

In Romania nu boala te ucide, ci sistemul! Problemele grave din sanatate raman nerezolvate

HREANUL, cel mai bun antibiotic natural. Tratamentul cu hrean vindeca sinuzita si reumatismul

Astfel, Direcția Sanitară a ministerului a încheiat contractele cu Hexi Pharma, astfel că Thor, Suprasept și celelalte antiseptice diluate până la de zece ori au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah, Bagdad, orașe în care mulți eroi români și-au dat viața. Biocidele neconforme au fost în trusele sanitarilor, primii care intervin în cazul soldaților răniți în schimburi de focuri, de mine sau de proiectile.

Ba mai mult, medicii români aprovizionați cu dezinfectanți diluați au asigurat asistență și armatei afgane, dar și populației civile din zonă.

Soldatii romani folosesc acum dezinfectanti de la americani

În lipsă de biocide, trupele române din Afganistan s-au împrumutat de la americani, informație confirmată și de MApN. ”Le-am spus americanilor ce problemă avem. Au fost de acord ca, până când din țară ne vor sosi alte produse, să ne dea dezinfectanții pe care-i folosesc ei”, au povestit, pentru Gazetă, surse neoficiale de pe front.

Informația a fost confirmată însă și oficial, de către Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționalae. El a precizat că armata folosește de zece ani produse Hexi Pharma, Direcția Sanitară a instituției fiind cea care a încheiat contractele cu producătorul.

”Produsele au fost scoase din uz, imediat după ce au apărut semnalările, nu s-a pus problema niciun moment ca dezinfectarea să se facă cu spirt cum s-a văzut în unele locuri, ci s-a trecut la produse alternative. Partenerii americani ne-au pus la dispoziţie substanţe dezinfectante cu titlu temporar până ce vom putea reface stocul, fie prin noi achiziţii, fie prin dirijarea produselor spre acele locuri”, a declarat Motoc.

Toate episoadele invesigatiei sunt pe tolo.ro.

Iti recomandam si: Medicamentele contra infectiilor nu au niciun efect! Medicul Carstoveanu: Importul unor medicamente generice care nu-si fac efectul e protejat de politicieni

TOLO: Synevo a folosit dezinfectanti diluati in Romania! Compania de analize medicale are 2,7 milioane clienti

Scandalul dezinfectantilor diluați

Jurnaliștii GSP au dezvăluit că Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori. Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.

Analizele făcute la institutul de stat ICECHIM au arătat că ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori şi a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele.

După aceste dezvăluiri, angajații DSP Arad au povestit că au descoperit, în 2013, un dezinfectant cu probleme. Acesta ar fi fost neconform, așa că și-au alertat imediat superiorii de la București. Cei de la Ministerul Sănătății nu ar fi putut trage la răspundere furnizorul pentru că nu i-ar fi gasit sediul, aceasta în condițiile în care această firmă avea, atunci, contacte cu aproape 200 de spitale din toata România.

Mişcarea Civică Iniţiativa România a realizat o analiză proprie privind situaţia contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma în perioada 2012-2015, folosind surse guvernamentale deschise. Analiza a arătat că Hexu Pharma a avut, în anul 2015 (anul tragediei din Colectiv), 20 de contracte cu Spitalul de Arşi (Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti), cu o valoare totală de 26.150,7 euro. Contractele au fost obţinute prin încredinţare directă, nu prin licitaţie.

Stiri pe aceeasi tema

Cutremur in Vrancea de 4,5 grade. Seismul s-a simtit si la Iasi sau Bacau

Cristiana Petrariu Bota

Le Monde considera ca Kovesi este cea mai potrivita pentru a conduce Parchetul European: Si daca ea va fi primul roman care ocupa o functie importanta in UE?

Ioana Badulescu

SRI: Numarul interviurilor de securitate pe aeroport s-a triplat, dupa atentatele de la Paris

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult