8.7 C
România
16 octombrie 2021
Soldatii si gradatii din MApN ar urma sa aiba aceleasi drepturi cu personalul profesionist, inclusiv la pensia militara de stat
Social

Soldatii si gradatii din MApN ar urma sa aiba aceleasi drepturi cu personalul profesionist, inclusiv la pensia militara de stat

O propunere legislativă de modificare și completare a unor acte normative din domeniul apărării a fost adoptata deja de Camera Deputatilor si se afla in dezbatere la Senat, in calitate de for decizional. Potrivit documentului, soldații și gradații angajați în Ministerul Apararii Nationale (MApN) ar urma să aibă aceleași drepturi cu personalul profesionist, mai ales că pe termen lung nu sunt cheltuieli foarte mari pentru buget. Initiatorii sustin ca armata ar avea de câștigat prin fidelizarea unor categorii care în momentul de față pleacă destul de repede din sistem.  

Inițiativa legislativă a fost adoptată deja de Camera Deputaților, fiind în dezbatere finală la Senat, urmând ca în funcție de votul senatorilor să se aplice aceste prevederi. Propunerea legislativa prevede ca soldatii si gradatii vor avea aceleasi drepturi cu ofiterii si subofiterii, inclusiv la pensia militara de stat, noteaza legestart.ro.

“Există o serie de diferențe între drepturile celor două categorii de personal militar, care nu reflectă în proporții corespunzătoare nivelurile de desfășurare a activității, diferențiate în funcție de modul de formare, de volumul, complexitatea și importanța muncii”, mai susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Iti recomandam si: MApN angajeaza soldati, subofiteri, maistri militari, ofiteri si medici. Au fost deblocate 6.400 de posturi, a anuntat ministrul Apararii

MApN va organiza concurs pentru 200 de posturi la Institutul Cantacuzino, o parte fiind in cercetare

MApN va extinde baza militara de la Mihail Kogalniceanu

“Art. 18.

(1) Soldații și gradații profesioniști au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.

(2) Soldații și gradații profesioniști, pensionari militari, cărora li s-a conferit semnul onorific «În serviciul Patriei» pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale beneficiază de un spor de 10%, 15% sau, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislației în vigoare.”

Semnul onorific “În serviciul Patriei” va fi acordat în aceleași condiții pentru toate categoriile profesionale din armată: ofițeri, funcționari publici cu statut special, maistru militar, subofițeri, miliar angajat pe bază de contract/jandarm/soldat gradat și gradat profesionist, preot militar.

Anexa nr. 1, art. 7 va avea următorul cuprins:

“Pentru conferirea Semnului onorific În serviciul Patriei ofițerii, funționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cugradele de ofițeri și preoții militari, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) Să aibă o vechime în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale de 15, 20 sau 25 de activitate;
b) Să aibă rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregătirea profesională, evdențiate prin calificative de cel puțin “bun” sau “bine”, în ultimii 4 ani premergători anului în care li se conferă semnul onorific.”
Și Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, intrată în vigoare din 2016, este modificată în privința drepturilor pentru angajații din sistemul de apărare, astfel încât pensionarii militari vor avea aceleași beneficii la biletele de tratament gratuite sau parțial suportate de stat, indiferent de categoria din care fac parte.

 

Stiri pe aceeasi tema

Conturile lui Adrian Severin au fost puse sub sechestru

Cristiana Petrariu Bota

Gigi Becali a plecat la Muntele Athos

Cristiana Petrariu Bota

Colegiul Medicilor cere Camerei Deputatilor sa adopte de urgenta legea vaccinarii: Vaccinarea a contribuit decisiv la scaderea mortalitatii prin boli infectioase

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult