vaccin anticoroanvirus
Social

Solidaritatea Sanitara: 30.000 de angajati din Sanatate au fost infectati cu coronavirus. Procentul, aplicabil medicilor si asistentelor medicale

Un studiu realizat de Federatia „Solidaritatea Sanitara” releva ca aproximativ 30.000 de angajati din domeniul sanatatii au fost infectati cu noul coronavirus. Potrivit acestor date, Romania ar avea de cinci ori mai multe persoane din domeniul medical infectate cu SARS-CoV-2 decat au fost anuntate oficial de autoritati.

Astfel, circa 10% dintre lucratorii din sanatate participanti la cercetarea realizata de „Solidaritatea Sanitara” au indicat ca au fost deja infectati SARS-CoV-2, procentul fiind in cea mai mare masura aplicabil medicilor si, mai ales, asistentelor medicale.

Rezultatele studiului pe tema „Impactul pandemiei COVID-19 asupra lucratorilor din sanatate” au fost obtinute in cadrul unei cercetari bazata pe un chestionar ce a evaluat perceptia salariatilor.

„In masura in care acesta este procentul real al lucratori din sanatate care au fost infectati, am ajunge la un total de circa 30.000 de lucratori care au fost deja infectati SARS-CoV-2, in loc de 6.300 (numarul lucratorilor cunoscuti a fi fost infectati). Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucratorilor infectati si au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale. 18,2% dintre respondentii (113) care au declarat ca au fost infectati au indicat ca au facut o forma grava sau severa a bolii COVID-19”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, aproape 28% dintre respondenti au indicat ca nu au fost testati SARS-CoV-2 (in conditiile in care cred ca ar fi fost cazul) si doar 36% dintre respondenti afirma ca au fost testati ori de cate ori a fost nevoie.

Totodata, circa 22% dintre respondenti considera ca masurile luate de unitate pentru siguranta si protectia salariatilor sunt insuficiente, iar 44,6% cred ca sunt partial eficiente. Doar 31% apreciaza ca sunt suficiente.

Disconfortul accentuat (circa 73%), cresterea timpului alocat fiecarei manopere (66%) si ingreunarea comunicarii cu pacientii (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protectie. Din punctul de vedere al amenintarilor la adresa sanatatii personale circa 55% dintre respondenti au indicat ca echipamentul individual de protectie le genereaza deshidratare si 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtarii echipamentului.

Ierarhia impactului pandemiei COVID-19 este, conform studiului, urmatoarea: cresterea riscului profesional (circa 66%), inrautatirea conditiilor de munca (circa 54%), cresterea solicitarilor cognitive (circa 52%), cresterea complexitatii activitatii profesionale (circa 47%). Din perspectiva impactului pandemiei COVID-19 se remarca reducerea accesibilitatii serviciilor medicale (circa 43%).

„Desi Guvernul s-a angajat sa limiteze la 3 ore activitatea continua in acelasi echipament individual de protectie, 68,2% dintre respondenti au indicat ca nu beneficiaza de acest drept asociat protectiei muncii. De asemenea, 42% dintre respondenti nu au beneficiat de drepturile privitoare la supravegherii copiilor. 36% dintre respondenti considera ca le-ar fi utila consilierea psihologica in aceasta perioada. 67% dintre respondenti considera ca rolul social al profesiei s-a modificat suficient de mult in aceasta perioada pentru a necesita si o modificare corespunzatoare a statusului social”, se mai mentioneaza in comunicat.

Principalele solicitari/asteptari pe care le au respondentii, in ordinea ierarhica generata de punctajul maxim, sunt: asigurarea materialelor de protectie (92,2%), asigurarea finantarii unitatilor sanitare (89,3%), raportarea tuturor sporurilor la salariul de baza actual (87%), acordarea sporului pentru combaterea epidemiei (86,4%), cresterea sporurilor pentru conditii de munca peste nivelul minim (circa 83%), testarea SARS-CoV-2, periodica si gratuita, a tuturor salariatilor.

„Raspunsurile la intrebarile deschise ofera un tabloul adecvat al problemelor cu care se confrunta lucratorii din sanatate. Amploarea si continutul lor indica o lipsa acuta a dialogului cu acestia.(…) Preocuparea salariatilor fata de protectie ocupa primul loc in ordinea preferintelor si a masurilor indicate/solicitate. Nemultumirea fata de absenta adecvarii salariilor si sporurilor la contextul actual ocupa al doilea loc in ordinea celor indicate de salariati in cadrul raspunsurilor la intrebarile deschise.

Accentuarea problemelor de sanatate pe fondul amplificarii eforturilor si a inrautatirii conditiilor de munca este una dintre problemele ce afecteaza grav o parte a salariatilor”, sustin reprezentantii federatiei.

Numarul de salariati din sanatate cunoscuti a fi infectati pana in data de 17 octombrie 2020 (data de finalizare a analizei), este de 6.300. Raportarea distributiei procentuale (estimate) la numarul total de lucratori din sanatate cunoscuti a fi infectati indica urmatoarea distributie: asistente medicale -50,15% (3.159), infirmiere si ingrijitoare – 19,82% (1.249), medici – 16,89% (1.064), alte categorii profesionale -12,58% (793).

Cercetarea comandata de Federatia „Solidaritatea Sanitara” a fost desfasurata in Cadrul Centrului de Cercetare si Dezvoltare Sociala „Solidaritatea”, avand la baza un chestionar de opinie adaptat consultarii publice , aplicat in perioada 24 septembrie-12 octombrie 2020.

Chestionarul s-a adresat tuturor categoriilor de salariati din sanatate, indiferent de forma de proprietate a unitatii in care-si desfasoara activitatea, invitatia de completare fiind transmisa catre: 45.000 de lucratori din sectorul sanitar din toate regiunile tarii, tintiti prin intermediul adreselor de e-mail (din baza de date a CCDSS; aceste persoane au primit chestionarul pe e-mail impreuna cu un cod unic de completare, avand posibilitatea de a completa un singur chestionar) si catre toti salariatii din Sanatate care utilizeaza reteaua de socializare Facebook, prin aplicatiile specifice dezvoltate in cadrul acesteia, utilizand ca punct central o pagina FB urmarita de 56.000 de persoane si o infrastructura de diseminare a informatiei pe acest canal ce ajunge la 115.000 de salariati din sanatate.

Au raspuns la invitatia de a completa chestionarul 1.709 salariati, 1.130 dintre ei furnizand raspunsuri complete.

 

Stiri pe aceeasi tema

Romania are 13 cazuri de coronavirus confirmate, a aparut primul caz in Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Primarul Capitalei a cerut demiterea conducerii RADET si a dat asigurari ca nu vor fi probleme cu caldura in aceasta iarna

Cristiana Petrariu Bota

Alerta de Listeria intr-un cunoscut hipermarket. Bacteria ucigasa, descoperita intr-un tip de jambon

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult