Breaking News

SONDAJ AGENTIA DE RATING POLITIC: Ce partide ar intra in Parlament daca duminica ar fi alegeri

SONDAJ AGENTIA DE RATING POLITIC: Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, doar trei partide ar reusi sa intre în Parlamentul Romaniei. PNL confirmă scenariul deja tradițional în politica românească în care, mai ales în prima perioadă de după alegeri, partidul „liderului de piață” (acum Klaus Iohannis) conduce în preferințele electorale. Totusi, interesul pentru alegerile parlamentare rămâne slab, sub nivelul de 40%, o adevărată barieră psihologică pentru democrația românească în ultimii ani. Astfel, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, doar trei partide ar intra în Parlament.

În Barometrul „Piața Politică” din aprilie 2015 al Agenției de Rating Politic (30 martie – 3 aprilie), la 4 luni de la alegerile prezidențiale, clasamentul partidelor politice, în intenția de vot a românilor, este condus de PNL cu 44%, urmat de PSD cu 34%. Cu excepția UDMR care ar obține 5% din voturi, restul partidelor sunt astăzi sub pragul electoral de 5% (PLR 3%, PMP 2,5%, PRM 2,5%).

PSD a căzut de pe prima poziţie în sondajele de opinie după pierderea alegerilor prezidenţiale, fiind devansat de noul PNL, rezultat din fuziunea PNL-PDL, care a beneficiat şi de victoria lui Klaus Iohannis. Doar trei partide ar intra în Parlament dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, relevă un sondaj al Agenţiei de Rating Politic, realizat în perioada 30 martie – 3 aprilie.

Iti recomandam si: Sondaj INSCOP: Cu cine ar vota romanii, daca duminica ar fi alegeri parlamentare

În intenţia de vot, PNL se află pe primul loc cu 44%, în spatele său, la o distanţă de zece procente, aflându-se PSD cu 34%. Un singur partid ar mai trece de pragul electoral de 5% – UDMR, în timp ce PLR are 3%, PMP 2,5%, ar PRM 2,5%.

Inainte si dupa USL

Potrivit, barometrului Agenţiei de Rating Politic PNL avea în vara lui 2014 o intenţie de vot de 25 – 28%, care s-a aflat pe un trend ascendent după victoria lui Klaus Iohannis la prezidenţiale. PSD revine la scorul avut înainte de formarea USL.

Potrivit sondajului Agenției de Rating Politic, PNL confirmă scenariul deja tradițional în politica românească în care, mai ales în prima perioadă de după alegeri, partidul „liderului de piață” (astăzi Klaus Iohannis) conduce în preferințele electorale. Rezultatele de la prezidențiale au schimbat de facto acest lider, făcând ca PSD să înregistreze o scădere de aproape 10 puncte, de la 42-43% cât obținea în sondajele de opinie până în noiembrie 2014. PNL a înregistrat un salt chiar mai mare, sprijinit de victoria candidatului său Klaus Iohannis, de la o susținere de 25-28% în vara lui 2014, când PNL și PDL abia fuzionaseră, până la 44% în prezent.

SONDAJ. Ce cred romanii despre lupta anticoruptie si la ce nivel de incredere se afla procurorul-sef al DNA

Venirea lui Victor Ponta în funcția de prim ministru a determinat în 2012 ascensiunea PSD, chiar în interiorul USL, până peste 40%, iar înfrângerea lui V. Ponta din 16 noiembrie a readus PSD la scorul de 33-34%, acolo unde se afla înainte de formarea USL, în 2011.

În cazul în care se păstrează în eșantion doar persoanele interesate de alegerile parlamentare, PNL este în avantaj, având alegători mai mobilizați, în timp ce PSD ar suferi un mic recul: PNL 46% (față de 44%), PSD 33% (față de 34%).

Interesul pentru alegerile parlamentare este slab și neschimbat, rămânând sub nivelul de 40%, o adevărată barieră psihologică pentru democrația românească în ultimii ani. Comparând cu interesul pentru alegerile prezidențiale (peste 60%), putem spune că partidele politice nu reușesc în continuare să convingă o majoritate a românilor.

Sondajul a fost realizat de Agenția de Rating Politic în perioada 30 martie – 3 aprilie 2015, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia României de 1100 de persoane, cu interviuri telefonice şi are o eroare de plus minus 3%.

Stiri pe aceeasi tema

UE are si avantaje de pe urma Brexit: Mai multa franceza eleganta, mai putina engleza sacadata, armata UE poate deveni realitate

Bogdan

Razvan Sava sustine ca a gasit dezastru la Primaria Bucuresti. Ce spune despre o eventuala candidatura la Primaria Sectorului 4

Cristiana Petrariu Bota

Reuters explica intr-o analiza cum a ajuns lupta anticoruptie din Romania sa afecteze investitiile

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult