SONDAJ. Ce cred romanii despre lupta anticoruptie si la ce nivel de incredere se afla procurorul-sef al DNA

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota martie 13, 2015 13:59

SONDAJ. Ce cred romanii despre lupta anticoruptie si la ce nivel de incredere se afla procurorul-sef al DNA

SONDAJ IRES. Un val urias de anchete si retineri in randul unor politicieni si oameni de afaceri a cuprins Romania in ultimele luni. Menit a insanatosi societatea romaneasca, spectacolul DNA a devenit atat de strident, incat aproape fiecare roman vorbeste la colt de strada despre anchetele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). De fapt, cum vad romanii lupta anticoruptie? Ultimul sondaj IRES, dat joi publicitatii, incearca sa lamureasca aceasta chestiune prezentand o serie de raspunsuri la perceptia publica vizavi de combaterea anticoruptiei.

Astfel, peste trei sferturi dintre cei intervievati de specialistii IRES spun ca au o parere buna sau foarte buna despre faptul ca, in ultimele luni, multi politicieni au fost acuzati de coruptie, iar apoi arestati preventiv sau condamnati. Majoritatea celor care vad cu ochi buni actiunile justitiei sunt barbati.

Datele IRES mai arata ca 95 la suta dintre romani cred ca fenomenul coruptiei este raspandit in Romania, in timp ce doar 4 la suta cred ca ar fi limitat.

HotWeek.ro iti recomanda si: Sondaj INSCOP: Cu cine ar vota romanii, daca duminica ar fi alegeri parlamentare

„Trebuie sa ne uitam bine la cine este corupatorul. Corupatorul principal este un stat insuficient modernizat, o legislatie incalcita, obiceiuri proaste, legi nesincronizate, incat oameni de afaceri, oameni din administratie poate cateodata au fost impinsi sa gaseasca solutii alternative tocmai la calea legala. Trebuie sa regandim arhitectura statului, sa modernizam, sa simplificam tot acest paienjenis legislativ”, a declarat la Digi24 Vasile Dancu, presedintele IRES.

Justitia are parte de un nivel de incredere peste majoritatea institutiilor din Romania. Insa DNA le depaseste pe toate. Sase romani din zece spun ca au multa si foarte multa incredere in Directia Anticoruptie.

Barometrul IRES arata si la ce nivel de incredere se afla procurorul-sef al DNA. Potrivit sondajului, Laura Codruta Kovesi se bucura de increderea a 43 la suta dintre intervievati. Totusi, 45 la suta spun ca au putina incredere sau deloc in ea.

Sondajul realizat de IRES arata ca interesul romanilor fata de televizarea luptei anticoruptie este relativ mic. Doar 57 la suta dintre intervievati declara ca sunt interesati sau foarte interesati de transmisiunile televiziunilor pe tema arestarilor si condamnarilor.

Citeste si: INSCOP: Sondaj privind legile Big Brother si demisia de la SRI

Barometrul IRES a fost realizat, prin telefon, in perioada 9-10 martie, pe un esantion de 1.118 subiecti. Marja de eroarea maxima este de plus minus 3 la suta.

Parerea romanilor despre lupta anticoruptie

Foarte buna – 47%

Buna – 30%

Proasta – 9%

Foarte proasta – 11%

Nu stiu – 2%

Nu raspund – 1%

Cat de raspandita este coruptia in Romania

Foarte raspandita – 70%

Destul de raspandita – 25%

Putin raspandita – 3%

Deloc raspandita – 1%

Nu stiu – 1%

Increderea romanilor in DNA

Foarte multa – 23%

Multa – 40%

Putina – 21%

Foarte putina – 12%

Nu stiu/nu cunosc – 3%

Nu raspund – 1%

Increderea in Laura Codruta Kovesi

Foarte mare – 15%

Mare – 28%

Putina – 28%

Foarte putina – 17%

Nu o cunosc – 9%

Nu stiu/Nu raspund – 3%

Directia in care merge Romania

Directia este buna 49%

Directia este gresita 40%

Alte raspunsuri 11%

Televiziunile pot contribui la diminuarea coruptiei?

cu siguranta/ probabil ca DA – 77%

probabil/ cu siguranta NU – 21%

Sondaj IRES

Perioada: 9-10 martie 2015

Esantion: 1118 subiecti

Eroare maxima admisa: ± 3%

Metoda: interviu telefonic.

loading...
loading...

1 Comment

  1. mariluc octombrie 18, 08:47

    Daca 43 % dintre romani cred in Kovesi, atunci aici ne aflam. Sa faca doamna tot ce vrea in tara asta, aplicand legea dupa ureche. O intrebare retorica se desprinde… Oare doamna Kovesi cunoaste intr-adevar legile ? Cat mai trebuie sa treaca sa ne lamurim ca DNA trebuie reformat din temelii ?

    Reply to this comment