Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA ca a luat mita de circa 1 milion de euro de la un denuntator, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis judecatorii Tribunalului Bucuresti. Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, insa este executorie. Sorin Oprescu a fost dus in arestul Politiei Capitalei. Avocatul lui Sorin Oprescu a anuntat ca va contesta decizia Tribunalului Bucuresti.
Sorin Oprescu este acuzat de procurorii DNA ca ar fi aderat la un grup infractional din Primaria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de institutie. Procurorii spun ca edilul lua 10% din sumele din contracte si ca sambata a incasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite.
La primar acasa, la mai multe persoane si firme si in trei institutii publice s-au facut duminica perchezitii. Cativa angajati ai Primariei au fost audiati, iar unii dintre ei au fost retinuti. Sefii Centrului Cultural „Palatele Brancovenesti”, directorul Directiei economice din Primaria Capitalei, Mircea Constantinescu, precum si fostul sofer al lui Sorin Oprescu au fost retinuti duminica de DNA.
Un martor citat in referat arata ca i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului.
Banii primiti de Oprescu in 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita încasată de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia, iar sumele remise lui Sorin Oprescu în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de la „apă şi canal” efectuate la una dintre institutiile aflate in subordinea Primariei, se mai arata in referat.
In acelasi referat al DNA se arata ca unul dintre denuntatori a declarat ca i-ar fi dat mita lui Sorin Oprescu 10.000 de euro intr-o punga de carton folosita pentru cadouri, moment in care Oprescu i-ar fi indicat sa lase punga cu bani sub o perna ornamentala aflata pe o canapea din livingul casei primarului.
„Acesta din urmă i-a arătat banii pe care îi avea asupra sa (10.000 euro dintr-o mită de 15.000 euro), într-o pungă de carton, tip pungă de cadou iar Primarul, prin ridicarea unei perne ornamentale aflate pe una din cele două canapele din living, i-a indicat să-i pună acolo să-i pună banii acolo, ceea ce (…..) a și făcut. Inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA a spus simplu „Mulţumesc”, după care l-a întrebat pe (…..) „Alte probleme?” și, cum răspunsul celui din urmă a fost negativ, întâlnirea s-a terminat”. (fragment din referatul DNA)
Acelasi martor din dosar a relatat, potrivit referatului DNA, ca Sorin Oprescu i-ar fi cerut sa fie precaut cand vine la el acasa, indicandu-i sa ocoleasca si sa verifice daca nu este urmarit:
Tot cu această ocazie inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA i-a mai spus lui (…..) să fie atent când vine acolo, în sensul de a se deplasa pe mai multe străzi din (…..) înainte de a ajunge la imobil şi, totodată, să se uite în spatele său ca să verifice să nu fie urmărit. Tot pentru viitor, Primarul i-a mai solicitat lui (…..) ca, atunci „când mai este cazul”, să vină la el la Primărie şi să-i spună la ureche „Cum ne vedem?” ori „Când…pe câmp?”, urmând ca inculpatul OPRESCU SORIN MIRCEA să-i specifice în ce zi şi la ce oră se vor întâlni la (…..) (Referatul DNA)
Primarul Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile in timp ce discuta despre primirea spagilor la el acasa, arata procurorii DNA in referatul de arestare. Oprescu folosea aparatul intr-un foisor din curtea casei sale, iar participantii la discutii erau obligati sa-si lase telefoanele mobile in acest dispozitiv de dimensiunile 1 m x 0,75 m, potrivit sursei citate. Un martor citat in referat arata ca i-ar fi dat lui Oprescu mita de circa un milion de euro in timpul a circa 20 de vizite acasa la primarul Bucurestiului. De notat ca, potrivit DNA, toate discutiile despre mita de la domiciliul primarului aveau loc noaptea.
STIRE INITIALA: Primarul Capitalei Sorin Oprescu a fost retinut, in noaptea de sambata spre duminica, de procurorii DNA, sub acuzatia de luare de mita. Primarul Capitalei a fost retinut dupa ce a fost prins in flagrant delict cand primea 25.000 de euro mita. Oprescu a asistat la perchezitiile care au avut loc la casa sa din Ciolpani, Ilfov, alte percheziţii derulandu-se la Primarie, institutii din subordine si la sediile unor firme. In paralel, mai mulţi angajati ai Primăriei Capitalei sunt audiati la sediul DNA.
UPDATE: Potrivit referatului DNA, Sorin Oprescu avea un aparat care bruia semnalul telefoanelor mobile pentru a nu fi interceptat, el fiind folosit atunci cand edilul discuta cu diverse persoane despre primirea unor sume de bani drept mita. DETALII
UPDATE ora 14.30: Sorin Oprescu a fost scos cu mascatii de la resedinta sa din Ciolpani, unde s-au incheiat perchezitiile procurorilor. Sorin Oprescu a fost readus in arestul Politiei Capitalei.
Potrivit procurorilor, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.
Stroe, purtator de cuvant al PNL, despre retinerea lui Oprescu: Solutia potrivita a zilei este demisia
Iohannis, reactie la arestarea lui Oprescu: Este un eveniment foarte trist
Procurorii DNA efectueaza duminica perchezitii la mai multe persoane implicate in cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Acestea sustin ca perchezitiile au inceput la ora 6,00 si au loc la domiciliul primarului si respectiv a altor persoane.
Procurorii ar face perchezitii si la trei institutii publice – Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului.
Un comunicat DNA confirma ca duminica sunt efectuate perchezitii domiciliare in 13 locatii, situate in municipiul Bucuresti, si judetele Bacau, Calarasi si Ilfov, din care 3 sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.