10.3 C
România
25 septembrie 2021
Spitalele din Romania au un deficit de 13.000 de medici. Practic, nu exista judet fara posturi libere pentru medici
Breaking News Social

Spaga din spitale inca exista, dar la un nivel mai scazut, sustine ministrul Sanatatii: Suntem de vina cu totii, si pacientii si personalul medical

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca inca exista spaga in spitale, dar la un nivel mai scazut. In opinia sa, acest obicei nu va disparea complet decat in timp. Un raport realizat de firma de audit Anti-Bribery Synergy in cadrul unui proiect al Ministerului Sanatatii arata ca mii de pacienti din toata tara au dat spaga personalului medical, la solicitarea angajatilor din spitale. 

„Informatiile mele sunt ca da. Avem un chestionar de feed-back pe care il prelucram. Raportul acesta se publica pe site-ul ministerului, dar in afara acestor cifre seci eu am acces si la date mai multe si pot sa vad si spitalele unde se percepe declarativ, pentru ca pacientii spun asta. Nivelul a scazut. Era de asteptat sa scada. Nu va disparea acest fenomen, decat poate in timp. Dar, suntem de vina cu totii, si pacienti si personalul medical. Ma intreba cineva daca sunt de acord cu ceea ce se intampla la Spitalul Judetean Bistrita, in sensul ca managerul a instituit o regula cum ca pacientii semneaza la intrarea in spital ca nu vor da spaga. Cineva ma intreba de ce nu si personalul medical? Personalul medical are un regulament de ordine interioara, are o fisa a postului in care nu scrie ca trebuie sa pretinda, dimpotriva. Spuneam de multa vreme ca, daca fiecare ar respecta ceea ce e scris in fisa postului, lucrurile ar sta altfel”, a afirmat joi Sorina Pintea.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, participa, joi, la editia a II-a a Conferintei de ingrijire a pacientului „Rolul comunicarii in ingrijirea pacientului – Comunicarea devine o arta atunci cand vine din inima”, de la Satu Mare. La evenimentul care tine doua zile sunt inscrisi peste 300 de medici, atat din tara cat si din strainatate.

Mii de pacienti din toata tara au dat spaga personalului medical, la solicitarea angajatilor din spitale – este concluzia unui raport realizat de firma de audit Anti-Bribery Synergy in cadrul unui proiect al Ministerului Sanatatii.

Raportul a fost realizat pe baza raspunsurilor pacientilor a 352 de spitale din intreaga tara. Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, Spitalul Judetean de Urgenta din Braila si Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan din Capitala ocupa primele 3 locuri in clasamentul spitalelor unde personalul medical a solicitat mita de la pacienti. Top 10 este completat de Spitalul Clinic Filantropia, Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic Al. Trestioreanu, Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului Alessandrescu-Rusescu (toate din Bucuresti), Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti si Spitalul Judetean Arges.

Raportul realizat de Anti-Bribery Synergy se bazeaza pe raspunsurile oferite de pacientii a 352 de unitati medicale din intreaga tara la intrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?” In total, au fost primite 3.800 de raspunsuri afirmative.

Anti-Bribery Synergy este un organism acreditat international si cu operatiuni la nivel global specializat in audit, evaluare si certificare a sistemelor de management anti-mita, bazate pe standardul international ISO 37001. Topul mitei din spitalele romanesti a fost realizat de Anti-Bribery Synergy in cadrul unui proiect al Ministerului Sanatatii, care a avut drept scop monitorizarea performantelor operationale in domeniul combaterii mitei in spitalele din Romania.

 

Stiri pe aceeasi tema

Alegeri parlamentare cruciale in Marea Britanie. Definitivarea Brexitului vs reapropierea de blocul european unitar

Delia Ion

Sistemul cardului de sanatate, inca in impas. Seful CNAS a fost chemat la Ministerul Sanatatii, dupa ce premierul i-a cerut demisia

Cristiana Petrariu Bota

Ministrul de Interne: Batranii vor putea iesi din casa la orice ora pentru probleme de natura medicala

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult