SPIONII RUSIEI, DEZVALUIRI: Alcoolici si nu prea dotati sa pastreze secrete

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 10, 2014 07:03

SPIONII RUSIEI, DEZVALUIRI: Alcoolici si nu prea dotati sa pastreze secrete

La Cambridge au fost facute, la inceputul acestei saptamani, o serie de dezvaluiri despre spionii Rusiei care operau in Marea Britanie. Potrivit datelor publicate de RFI, care citeaza AFP, spionii rusi care operau in Marea Britanie la sfarsitul anilor ’40 erau “alcoolici”, “incompetenti” si nu prea dotati sa pastreze secrete.

Informatiile sunt cuprinse in unele documente transmise autorităţilor britanice de un fost arhivist al KGB în 1992 şi date publicităţii pentru prima dată luni, la Cambridge.

Vasili Mitrohin, arhivist al serviciilor secrete ruse între 1972 şi 1984, a colectat 19 mape cu documente. În colecţia sa de arhive apar numele a peste 200 de spioni de naţionalitate britanică, spioni care au lucrat pentru KGB.

Printre ei se află un grup de cinci agenţi recrutaţi în anii 1930 la Universitatea Cambridge şi care lucrau la serviciile de informaţii interne (MI5) şi externe (MI6) britanice.

HOTWEEK.RO ITI RECOMANDA SI: CINE SUNT AMANTELE CELOR MAI PUTERNICI DOI PRESEDINTI DIN LUME

Unul dintre ei, Donald Duart Maclean, este descris ca o persoană “constant alcoolizată” şi “nu prea dotată pentru a păstra secrete”.

La un moment dat, fiind în stare de ebrietate, el le-a dezvăluit partenerei şi fratelui său că lucrează pentru KGB.

Alt spion, Guy Burgess, aflat şi el “în mod constant sub influenţa alcoolului”, a scăpat pe jos dosarele furate de la Ministerul de Externe, în momentul în care ieşea dintr-un bar.

Există însă şi descrieri mai favorabile în aceste arhive: Guy Burgess a reuşit să le transmită ruşilor nu mai puţin de 389 de documente secrete în primele şase luni ale anului 1945, precum şi alte 168 în decembrie 1949.

Dezamăgit de partidul comunist din URSS, fostul angajat al KGB a profitat de accesul său nelimitat la arhive, ca să ia notiţe şi să facă şi copii ale acestora, înainte de a le transmite ambasadei britanice, în 1992.

Vasili Mitrohin a murit în 2004, la vârsta de 81 de ani.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.