11.7 C
România
27 septembrie 2022
medici in spitale
Social

Spitalele din Romania cu cele mai multe infectii nozocomiale. Vezi si topul judetelor care au raportat cele mai putine infectii

Institutul National de Sanatate Publica a prezentat un raport privind spitalele cu cele mai multe infectii nozocomiale din Romania. Statistica arata unde sunt raportate cele mai multe infectii nosocomiale, datele prezentand si judetele cu cele mai putine infectii spitalicesti.

Astfel, au fost raportate ​19.607 de infectii spitalicesti in Romania in anul 2017, fruntase la raportarea infectiilor fiind Capitala (unde sunt, de altfel, si cele mai multe spitale) si judetele Iasi, Cluj si Timis. La polul opus, judetele care au raportat cele mai putine infectii sunt Covasna, Ialomita, Giurgiu, Gorj si Tulcea.

Datele apar intr-un raspuns formulat de Institutul National de Sanatate Publica la o interpelare transmisa de deputatul PNL Costel Alexe. Numarul mic de infectii raportate de unele spitale nu inseamna neaparat ca acolo nosocomialele sunt mai putine. Atat ministrul Sorina Pintea, cat si unii dintre medici au atras atentia ca subraportarea infectiilor reprezinta un fenomen in Romania.

Institutul National de Sanatate Publica admite, de altfel, in documentul citat, ca in ceea ce priveste raportarea infectiilor nosocomiale „predominanta ‘culturii blamarii’ impiedica focalizarea pe cauzele reale ale erorilor si pe modalitatile adecvate de prevenire, acest tip de cultura nu reprezinta cea mai buna atitudine si nu face decat sa ingreuneze obtinerea obiectivelor dorite”.

„Aceasta subraportare nu este vina exclusiva a cuiva ci reprezinta un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sanatate publica, suprasolicitarea personalului medical, pana la conditiile neconforme din numeroase cladiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arata reprezentantii Institutului National de Sanatate Publica, in documentul citat.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, declara, in iulie anul trecut, la Antena 3, ca nivelul raportat al infectiilor spitalicesti din Romania este de 1,4%, in vreme ce in Germania este de 8%, adica de peste 5 ori mai mare.

Cate infectii raporteaza oficial spitalele din Romania. Topul pe judete

In anul 2017, in Romania au fost raportate, in total, 19.607 infectii spitalicesti, cele mai multe fiind in Bucuresti – 5.246, insa capitala este orasul care are si cele mai multe spitale din tara.

Pe locul al doilea este judetul Iasi, cu 2.469 de infectii spitalicesti raportate, in total, in anul 2017. Pe locul al treilea este Clujul, cu 1.720 de infectii raportate in anul 2017. Urmatoarele locuri in topul judetelor care raporteaza cele mai multe infectii sunt Timis (1.525), Sibiu (655), Galati (547), Dambovita (439), Suceava (429), Brasov (406) si Mures (401).

De cealalta parte, topul 10 judetelor care au raportat cele mai putine infectii: Covasna (40), Ialomita (41), Giurgiu (55), Gorj (58), Tulcea (62), Valcea (68), Teleorman (81), Mehedinti (100), Ilfov (121) si Calarasi (124).

In ceea ce priveste primul semestru al anului 2018, numarul total al infectiilor raportate a fost de 9.805.

Cele mai multe au fost raportate in Bucuresti (2.412), capitala fiind urmata de Iasi (1.289), Timis (805), Cluj (711), Sibiu (311), Satu Mare (231), Galati (229), Prahova (220), Brasov (212), Mures si Arad (cate 211).

Cele mai putine infectii au fost raportate in prima jumatate a anului 2018 in spitalele din judetele Ilfov (14), Ialomita (28), Gorj (33), Calarasi (34), Covasna (36), Giurgiu (39), Botosani (50), Tulcea (53), Salaj (61) si Valcea (64).

Related posts

Medicii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj le multumeste celor care i-au ajutat cu donatii si precizeaza ca Institutul nu mai are datorii

Ioana Badulescu

Un avion MIG 21 Lancer s-a prabusit la baza aeriana 86 Borcea. Pilotul Florin Rotaru, incadrat la Baza 86 Aeriana Fetesti, a murit

Ioana Badulescu

Kovesi a fost delegata de Augustin Lazar de la DIICOT Sibiu la Parchetul General, in functia de procuror

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult