Spitalul de Urgenta Suceava, primul din Romania certificat cu standard anti-spaga. Pacientii sunt informati prin afise ca plicul cu bani nu aduce servicii medicale mai bune
Social Stiri locale

Spitalul de Urgenta Suceava, primul din Romania certificat cu standard anti-spaga. Pacientii sunt informati prin afise ca plicul cu bani nu aduce servicii medicale mai bune

Spitalul Judetean de Urgenta Suceava este primul din Romania certificat cu standard anti-spaga, pacientii fiind informati prin afise ca plicul cu bani nu aduce servicii medicale mai bune. Astfel, Spitalul de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou” din Suceava a fost certificat oficial ca a implementat sistemul de management anticoruptie, primul standard international cu un asemenea obiectiv, respectiv ISO 37001:2016.

Managerul SJU, Vasile Rimbu, a declarat ca scopul standardizarii acestui sistem este de a pune pacientii pe pozitie de egalitate in fata serviciilor medicale acordate in spital, indiferent de pozitia sociala si veniturile acestora, transmite Monitorul de Suceava.

Masurile impuse de standardul anti-spaga sunt menite sa reduca practicile incorecte si vizeaza nu doar comportamente care se refera la bani dati in plic sau strecurati in buzunarul personalului din spital, ci si raporturile dintre medicii prescriptori si furnizorii de medicamente, cadourile, „ospitalitatea”, donatiile si beneficiile similare, angajarile, precum si achizitiile pe care le face unitatea medicala.

Managerul Spitalului din Suceava a mai aratat ca la auditul realizat in vederea implementarii standardului, la capitolul „vulnerabilitati la practici incorecte” au fost avute in vedere toate palierele, „de la manager la portar”.

In cadrul managementului anti-mita, printre alte masuri, spitalul a fost impanzit de afise prin care cei care intra in spital sunt informati ca in aceasta unitate medicala plicul cu bani nu-ti aduce servicii medicale mai bune.

Rimbu a mai spus ca implementarea standardului anti-mita cu siguranta nu va eradica fenomenul de coruptie, dar este o garantie ridicata a unui comportament etic. Practic, este creat un cadru pentru aplicarea masurilor anticoruptie, iar certificarea este o garantie a eforturilor depuse de spital pentru a combate faptele de dare si luare de mita.

Stiri pe aceeasi tema

Inaltarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sarbatorile crestine care aminteste de patimile si moartea Mantuitorului

Cristiana Petrariu Bota

O pacienta infectata in spital primeste, in premiera pentru Romania, daune morale

Ioana Badulescu

Cartea de identitate ar putea fi folosita ca si card de sanatate. Proiectul de lege se afla in dezbatere publica

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult