Proiectul de ordonanta SPLIT TVA care obliga firmele sa-si deschida cont de TVA a starnit reactii acide in randul analistilor si a fostilor oficiali din Ministerul Fiantelor. Avocatul și consultantul fiscal Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, s-a declarat „socat” de proiectul Guvernului Tudose.
Gabriel Biris sustine, intr-o postare pe Facebook, ca „banii contribuabililor onesti” vor putea fi folositi doar cu aprobarea ANAF, că sancțiunea pentru plata greșită este de 50% din suma plătită și că măsura va fi impusă de Guvern prin ordonanță, fără consultări publice serioase și dezbateri în Parlament.
Iata ce a scris Gabriel Biris pe Facebook cu referire la proiectul privind contul de TVA:
„Vă rog însă să observați că:
(1) banii contribuabililor onești blocați în contul de TVA vor putea fi folosiți de aceștia doar cu aprobarea prealabilă a ANAF (nu știm în ce constă procedura de aprobare, probabil control documentar). În proiectul de OG însă NU există termen în care ANAF să dea aprobarea și nici sancțiune. Pe vorbe, la consultări s-a spus că vor fi 3 zile, dar în text nu apare. Rămânem cu vorbele…
(2) Sancțiunea pentru plata greșită a TVA este de 50% (!!!) din sumă. Vă rog să observați că sancțiunea se aplică și atunci când atât plătitorul, cât și beneficiarul declară și își plătesc TVA corect. Doar pentru plata în cont greșit sancțiunea aplicată e 50% (…).
De interes: Cont de TVA pentru firme, obligatoriu din toamna. Sistemul Split VAT prevede o serie de amenzi
Ordonanta Split TVA, care obliga firmele sa aiba cont de TVA incepand din octombrie, desfiintata de analistii financiari si de oamenii de afaceri
(3) Vorbim de OG, deci e clar că Guvernul vrea să scoată chestia asta până se termină vacanța parlamentară. De altfel, la nici o săptămână după publicarea pe site, MF a convocat Comisia de Dialog Social, ceea ce mă face să cred că cel mai târziu săptămâna viitoare ordonanța va fi aprobată și publicată în Monitor. Putem să mai vorbim de consultări publice, de transparență, de predictibilitate? Eu zic că putem cel mult vorbi de aroganță și bătaie de joc…
(4) Nu exista nicio referire la testul IMM. Cât costă implementarea contului de TVA companiile românești, în special pe cele mici și mijlocii? Nu știm…
(5) Ținând cont de cât de importantă e modificarea asta și pe cât de multă lume afectează, nu era oare de preferat ca această normă să fie discutată și aprobată în Parlament? (…)
PS2. Contul de TVA va fi obligatoriu începând din octombrie. Timp în care TOATE companiile din România (cam 300.000) vor trebui să își deschidă noi conturi (la bănci sau Trezorerie) pentru TVA și vor trebui să își modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența cât de cât automatizat… Cele mai afectate vor fi companiile de utilități și telecom.
PS3. Singurii care par a avea de câștigat sunt băncile, probabil onor Guvernul vrea să îi ajute să își crească profiturile”.