Ordonanta Split TVA, care obliga firmele sa aiba cont de TVA incepand din octombrie, desfiintata de analistii financiari si de oamenii de afaceri
Economie

SPLIT TVA, obligatoriu din ianuarie 2018. Dragnea, despre posibilitatea ca plata defalcata a TVA sa fie optionala

SPLIT – TVA. Guvernul a aprobat obligativitatea plății defalcate a TVA (SPLIT TVA), începând cu 1 ianuarie 2018, iar, pentru agenții economici care acceptă această măsură începând cu 1 octombrie, va acorda o reducere cu 5 procente a impozitului pe profit, pentru a-și acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Intrebat despre posibilitatea ca TVA defalcat sa fie introdus optional de la inceputul anului 2018, Liviu Dragnea a spus ca asteapta pozitia Ministerului de Finante.

„Noi asteptam cu foarte mare interes pozitia ministrului de Finante”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor, la insistentele jurnalistilor.

SPLIT – TVA, in varianta Guvernului

Guvernul Romaniei a aprobat obligativitatea plății defalcate a TVA (split TVA), începând cu 1 ianuarie 2018, iar, pentru agenții economici care acceptă această măsură începând cu 1 octombrie, va acorda o reducere cu 5 procente a impozitului pe profit, pentru a-și acoperi cheltuielile necesare cu modificarea.

„Este un mecanism pe care îl introducem pentru a crește gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piață între toți agenții economici, deoarece, astăzi, există o diferență mare între cei care nu plătesc TVA și o folosesc în alte scopuri și cei care sunt de bună-credință și fac aceste plăți”, a declarat, în debutul ședinței Guvernului, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Practic, persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA, vor avea obligația de a deține și gestiona un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA aferente operațiunilor taxabile (achiziții de bunuri/servicii, livrări de bunuri/prestări servicii).

Iti recomandam si: SPLIT TVA. Fost secretar de stat la Finante, socat de proiectul Guvernului Tudose: Sanctiunea pentru plata gresita a TVA este de 50% (!!!) din suma

Ordonanta Split TVA, care obliga firmele sa aiba cont de TVA incepand din octombrie, desfiintata de analistii financiari si de oamenii de afaceri

De asemenea, instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să dețină un cont de TVA pentru încasarea taxei pe valoarea adăugată aferente livră- rilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile realizate.

Plata defalcată a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) a fost instituită de Guvern în scopul reducerii evaziunii fiscale în domeniul TVA, ținând cont de faptul că există o diferență semnificativă între TVA încasată la bugetul de stat și taxa declarată în deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile înregistrate în acest scop.

„Măsura este în avantajul contribuabililor corecți, care își achită sumele datorate cu titlu de TVA către bugetul de stat, întrucât va contribui la reducerea semnificativă a concurenței neloiale din partea acelor contribuabili care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri”, argumentează Executivul, care estimează că, prin split TVA, va obține venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei, până în anul 2020.

Mecanismul privind plata defalcată a TVA presupune:

Deschiderea unui cont de TVA de către persoanele impozabile, inclusiv instituții publice, înregistrate în scopuri de TVA, la instituții de credit și/sau unități ale Trezoreriei Statului. În cazul conturilor de TVA deschise la unități ale Trezoreriei Statului, costurile aferente deschiderii acestora și comisioanele aferente oricăror operațiuni în legătură cu acestea se suportă de la bugetul Trezoreriei Statului, fără a fi percepute de la titularii de cont.Totodată, extrasele conturilor de TVA, deschise la unități ale Trezoreriei Statului, vor fi puse gratuit la dispoziția titularilor de cont și în format electronic.

Plata de către beneficiari – instituții publice, persoane impozabile, cu excepția persoanelor fizice neînregistrate și care nu au obligația de a se înregistra în scopuri de TVA, a TVA aferente operațiunilor taxabile în contul distinct de TVA al furnizorului/prestatorului.

Virarea/depunerea de către furnizor/prestator, în contul său de TVA, a TVA aferente diferenței între încasările și plățile în numerar, precum și a TVA aferente încasărilor cu carduri de debit/credit sau cu substitute în numerar, în termen de 7 zile lucrătoare de la încasare.

Utilizarea sumelor din acest cont distinct de TVA pentru achitarea de către furnizor/prestator a taxei aferente achizițiilor sale, furnizorilor/prestatorilor săi, precum și a taxei datorate bugetului de stat.

Posibilitatea transferului de sume din conturile de TVA în alt cont, de către titular, doar cu aprobarea ANAF și instituirea unui termen de maximum 3 zile lucrătoare în care se aprobă transferul de către ANAF. – Interzicerea retragerii în numerar a unor sume din contul de TVA.
TVA defalcat de la 1 octombrie, cu facilități

Agenții economici care optează pentru plata defalcată a TVA în avans, respectiv în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, vor beneficia de unele facilități, precum:

– anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiții;
– acordarea unei bonificații de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile micro- întreprinderilor.

Ce mai prevede Ordonanta

Instituirea obligației persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA, de a își vira în contul de TVA, în maximum 7 zile lucrătoare de la încasare TVA aferentă facturilor emise înainte de 1 ianuarie 2018 sau, după caz, înainte de data la care aplică opțional mecanismul.

Înființarea Registrului persoanelor care aplică plata defalcată a TVA, organizat de ANAF, și în care sunt înscrise persoanele care optează pentru aplicarea plății defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.

Citeste si: Plata defalcata a TVA va fi optionala o perioada, dar va deveni obligatorie din 2018

Dragnea sustine ca Guvernul nu va renunta nici la TVA Split, nici la trecerea obligatiilor de angajator la angajat

Instituirea unor contravenții și sancțiuni specifice pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute în cadrul actului normativ, după cum urmează: * stabilirea unei perioade de grație de 7 zile lucrătoare, în cadrul căreia să se corecteze erorile; * în cazul în care erorile nu au fost corectate în termenul de 7 zile lucră- toare, se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile; * după termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea în contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronată a contului de TVA, se aplică o amendă de 50% din suma reprezentând TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, se aplică o amendă de 10% din suma reprezentând TVA.

Stiri pe aceeasi tema

ANAF emite decizii de impunere pentru firmele care nu si-au depus declaratiile fiscale

Cristiana Petrariu Bota

Medicover si-a crescut veniturile in anul 2017 cu 19,6%. Achizitia Iowemed, retea medicala importanta din Constanta, a reprezentat un pas strategic important

Ioana Badulescu

Un nou cutremur pe pietele financiare. Pietele bursiere din Asia si Europa au scazut vineri, dupa ce Wall Street a punctat un declin de 10% fata de ianuarie

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult