14.1 C
România
28 noiembrie 2021
Ordonanta Split TVA, care obliga firmele sa aiba cont de TVA incepand din octombrie, desfiintata de analistii financiari si de oamenii de afaceri
Economie

Splitarea de TVA va fi obligatorie doar pentru companiile care lucreaza cu Statul

Valul de critici aparut in spatiul public referitoare la plata defalcata a TVA, in principal din partea specialistilor din domeniul economic, a produs efect si la nivel legislativ. Marti, senatorii din Comisia de Buget-Finante au adoptat proiectul legii de aprobare a Ordonantei 23/2017 care, in noul format, mentioneaza ca plata defalcata a TVA-ului se va aplica in mod obligatoriu doar la firmele care intreprin relatii comerciale cu Statul, lansand celorlalte firme libertatea de a opta pentru o astfel de masura.

In consecinta, ordonanta adoptata obliga toate firmele care intra in relatii comerciale cu Statul, indiferent de valoarea contractului, sa spliteze plata TVA in timp ce pentru celelelate societati comerciale aceasta masura este doar optionala.

Decizia finala in privinta acestei ordonante va fi luata insa de Camera Deputatilor, forul decizional al Parlamentului, dupa ce proiectul va fi dezbatut in plenul Senatului.

Eugen Teodorovici, presedintele Comisiei si initiator al amendamentului, a declarat: „Eu merg pe ideea sa fie obligatoriu numai pentru firmele care au relatii cu statul, apoi pentru restul sa fie optionala aceasta masura, cu sau fara un termen anume. Daca masura este buna, celelalte firme se vor inghesui sa o aplice”.

Votul senatorilor a fost dat dupa o dezbatere mai ampla, la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri, consultantilor fiscali si ai bancilor, care au adus o serie de argumente pentru a respinge masura platii defalcate a TVA.

Reprezentantul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a anuntat rezultatele unui sondaj realizat in randurile membrilor acestei organizatii, potrivit carora 98% se opun masurii „split TVA”. CDR solicit, in consecinta, aplicarea strict optionala a platii defalcate a TVA sau prelungirea perioadei de optionalitate cu 12-18 luni fata de termenul prevazut in Ordonanta (1 ianuarie 2018). „Am primit reactii de la companii nerezidente care ne-au spus ca vor inchide orice afacere din Romania daca statul va mentine aceasta masura”, a avertizat reprezentantul CDR.

La randul sau, reprezentantul Consiliului National al IMM-urilor a atras atentia ca „penalizarea cu 50% a celor care gresesc in raportarea catre ANAF transforma cota de TVA din 19% în 38% – ne sufocam si noi, va sufocati si voi”.

Consultantul fiscal Gabriel Biris a amintit ca „in numele luptei impotriva evaziunii fiscale, companiile au suportat, in ultimii ani, tot felul de experienţt fiscale, incepand cu Registrul Operatorilor Intracomunitari, continuand cu formularul 088 si desfiintarea a mii de conturi de TVA”. Biris a propus ca „daca nu se mai poate ca aceasta masura cu plata defalcata a TVA sa fie intoarsa, macar sa fie optionala”, precizand ca statul ar trebui sa adopte metode mult mai eficiente de lupta cu evaziunea, cum ar fi e-factura, AMEF (sistemul caselor de marcat cu memorie electronica) si mai ales taxarea inversa”.

Stiri pe aceeasi tema

Mediul de business: Criza generata de pandemie va veni si cu oportunitati pentru antreprenorii romani, nu doar cu incercari

Cristiana Petrariu Bota

Conducerea CECCAR explica ce noutati vor fi in domeniul contabilitatii

Cristiana Petrariu Bota

Veniturile romanilor din strainatate, vizate de ANAF. Ce spune Ministerul de Finante

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult