Sporul pentru personalul medical si auxiliar care ingrijeste pacienti cu COVID-19 a fost majorat pana la 85% din salariul de baza, a anuntat intr-o conferinta de presa, sambata, seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.
Potrivit anuntului facut de Danca, Guvernul a majorat pana la 85% din salariu sporurile pentru cadrele medicale care ingrijesc pacientii bolnavi de Covid-19 Sporul pentru personalul medical si auxiliar care ingrijeste pacientii cu COVID-19 a fost majorat, prin OUG si Hotarare de Guvern, pana la 85% din salariul de baza.
In cursul sedintei de guvern de vineri a fost adoptata o ordonanta de urgenta care majoreaza sporul pentru conditii de munca deosebit de periculoase la 75 pana la 85%.
„Acest spor va putea fi acordat din bugetul Fondului Unic National de Asigurari Sociale de Sanatate”, a explicat el. Respectiva OUG creeaza cadrul pentru acordarea acestor sporuri iar, in acest sens, a explicat Danca, a fost propusa hotararea de guvern prin care se stabileste efectiv acest spor pentru conditii deosebit de periculoase, pentru personalul medical implicat in activitatile cu pacientii diagnosticati cu COVID-19.
„Pentru personalul medico-sanitar si auxiliar sanitar din unitatile sanitare implicate in activitatile de tratament cu pacientii diagnosticati cu COVID-19, inclusiv in transportul, echiparea sau evaluarea acestora, aceste persoane vor beneficia de un spor pentru conditii deosebit de periculoase de 75 pana la 85% din salariul de baza, iar pentru personalul din Ambulanta, acest spor este stabilit la nivelul de 80% din salariul de baza”, a aratat seful Cancelariei.
Danca a mai precizat ca, Executivul, prin aceste acte normative, a majorat practic sporul de care beneficiaza personalul medical sanitar si auxiliar implicat in tratamentul pacientilor COVID-19 de la 55%, cat era in prezent, la 85%.
„Pentru cei care au dreptul la un spor mai mare, vor primi sporul cu valoarea cea mai mare”, a afirmat seful Cancelariei premierului. Ministerul Sanatatii a transmis, sambata, un comunicat de presa in care precizeaza ca sporurile vor fi date pe durata starii de alerta si a celei de urgenta pentru personalul din unitatile sanitare si serviciile de ambulanta publice.
„Este vorba despre Hotararea pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, a marimii concrete a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a conditiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate si asistenta sociala” si Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii cauzate de evolutia raspandirii infectiilor determinate de virusul SARS-Cov-2″, arata Ministerul Sanatatii.
Astfel, hotararea de guvern prevede pentru perioada starii de alerta si a celei de urgenta acordarea sporului pentru conditii de munca deosebit de periculoase in procent de la 75% pana la 85% din salariul de baza pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din spitalele unitatile sanitare publice sau din structurile acestora, dupa caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19 pe perioada starii de urgenta si alerta.
De asemenea, in aceeasi perioada, personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar din serviciile de ambulanta publice va beneficia de un spor in procent de 80%. Mai mult, acordarea acestui spor se realizeaza fara eliberarea buletinelor de determinare sau, dupa caz, expertizare a locurilor de munca emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.
De asemenea, actul normativ prevede ca, in cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre cabinetele medicilor de familie, casele de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala pot aplica sanctiuni graduale, incepand cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare si 10% la cea de-a treia.