Medicii, obligati la garzi de 48 de ore. Este asteptata o noua greva generala in sanatate: Este o prevedere abuziva
Social

Sporurile pentru medici aduc nemultumiri in Sanatate. Sporurile sunt limitate la 30% pentru ca se aplica la o alta baza, sustine Ministerul Sanatatii

Sporurile pentru medici adancesc nemultumirile, dupa ce Ministerul Sanatatii a precizat, joi, ca cresterea salariilor personalului medical este foarte mare si nu este falsa, dar ca sporurile sunt limitate la 30%, pentru ca se aplica la o alta baza. Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat dupa intalnirea din Grupul de Dialog Social de la MS ca nu se pune problema ca sporurile sa nu se aplice.

Federația Sanitas a reactionat si a aratat că dacă va rămâne această plafonare, este imposibilă elaborarea unui regulament de sporuri aplicabil, precizând că sunt luate în calcul și eventuale proteste.

”Sumele sunt rezonabile și sindicatele au înțeles, în acest moment, această limitare a sporurilor, dar și creșterea foarte mare a a salariilor personalului medical. Nu este o creștere falsă. Este o creștere. Dar, da, sporurile sunt limitate la 30%, însă nu se pune problema să nu se aplice. Poate nu în procentul pe care și-l doresc spitalele, dar cred că sunt sume rezonabile, asigurate prin bugetul de stat și cred că asta este cel mai important”, a explicat ministrul Sorina Pintea.

Iti recomandam si: SALARII MEDICI 2018. Medicii si asistentele urca pe grila de salarizare de la 1 Martie. Care sunt noile salarii din Sanatate

Legat de regulamentul sporurilor, ministrul Sănătății spune ca a făcut personal calcule și a reiesit ca creșterile sunt semnificative, pentru că, în afară de salariul de încadrare care crește semnificativ, sunt și aceste sporuri, care deși limitate la 30%, adăugă o majorare.

”Regulamentul sporurilor presupune o limită maximă de 85% și o limită minimă, marjele sunt stabilite pentru fiecare specialitate în parte. Aceste medii, în acest moment, reprezintă 46%. Noi trebuie să ne limităm la 30%. Așadar, cresc și salariile și sporurile, dar vedem cum le așezăm. Eu am făcut personal calcule, împreună cu șefa de la Resurse umane, și creșterile sunt semnificative, pentru că, în afară de salariul de încadrare care crește semnificativ, avem și aceste sporuri, care deși limitate la 30%, adăugă o majorare. Avem gărzile, care sunt plătite pe contract separat. De exemplu, UPU avea sporuri de 100% , acum vor avea 85%, dar le vor crește baza de calcul. Reumatologia are 15%, chirurgia are 15%, dar pentru prima dată se va introduce un spor aferent orelor petrecute în sala de operație, ceea ce este foarte important, se introduc sporuri noi pe neurochirurgie, la cardiologie intervențională. În general, aceste anexe au fost destul de bine primite de către liderii de sindicat. Trebuie să înțelegem că aceste sporuri sunt semnificative în sistemul medical”, mai spune ministrul.

Articole asemănătoare

Furtuna in Bucuresti. Mai multi copaci au fost rupti de vant, o victima

Lucy Ionesco

LOTO 15 MARTIE 2015. Report la categoria 1 a jocului 6 din 49

Bogdan

Directorii interimari de şcoli vor fi numiţi de consiliile de administraţie şi nu de inspectoratele şcolare

Ioana Badulescu