5.3 C
România
29 noiembrie 2021
Ajutoare lunare la plata facturilor pentru familiile sau persoanele singure cu venituri mici
Social

Sprijinul financiar pentru persoane cu handicap va fi majorat in doua etape in 2018

Sprijinul financiar pentru persoane cu dizabilități va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata in sedinta de Guvern din 4 august 2017. Majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018. 

Majorarea vine la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Actul normativ modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât integrarea în societate a acestei categorii de persoane să aibă loc în mod real, inclusiv prin creşterea ponderii în rândul salariaţilor, în acord cu prevederile Strategiei naționale ”O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilităţi”.

Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost plafonata de Guvern. Masura se aplica incepand cu luna septembrie 2017

Una dintre cele mai importante modificări cuprinse în Ordonanța de urgență se referă la modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap, respectiv prin raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR), stabilit în baza Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și actualizat periodic de guvern. Anterior, aceste drepturi erau raportate la Indicele Pretului de Comsum (IPC).

Majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018, astfel:

Începând cu 1 ianuarie 2018, vor crește:

indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta:

65% din ISR pentru adultul cu handicap grav;
50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta:

25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav;
20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;
10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:

50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;
30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;
10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.

Începând cu 1 iulie 2018 vor crește:

indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, reprezentând:

70% din ISR pentru adultul cu handicap grav;
53% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat.
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, reprezentând:

30% din ISR;
22% din ISR;
12% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:

60% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;
35% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;
12% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.

Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de creșterea sprijinului financiar după cum urmează: din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, în timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%. Din luna iulie 2018, se va aplica o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilități, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat şi 20% pentru gradul mediu.

O altă noutate a actului normativ o constituie obligația instituțiilor publice cu peste 50 de salariați de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilități.

Măsura decisă astăzi de guvern este cuprinsă în Programul de guvernare 2017-2020 și, în același timp, transpune în practică principiile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York în 2006 și ratificată de România prin Legea nr. 221/2010.

Stiri pe aceeasi tema

Premierul Dancila a anuntat „zece masuri imediate” luate dupa cazul Caracal. Parlamentul, convocat in sesiune extraordinara

Ioana Badulescu

Mircea Basescu era mana in mana cu procurorii care au organizat asa-zis-ul flagrant

Cristiana Petrariu Bota

Preturile RCA pentru soferii sub 30 de ani explodeaza! Cat va costa o polita RCA pentru tineri

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult