SRI are de 16 ori mai multe mandate decat FBI. Ne comparam cu SUA ca amenintari la siguranta nationala?

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 2, 2016 12:02

SRI are de 16 ori mai multe mandate decat FBI. Ne comparam cu SUA ca amenintari la siguranta nationala?

Serviciul Roman de Informatii (SRI) efectueaza de 16 ori mai multe mandate pe siguranta nationala decat FBI, statistica raportata la populatia tarii. Declaratia a fost facuta de Victoria Stoiciu, reprezentanta Fundatiei Friedrich-Ebert-Stiftung Romania (FES), in cadrul Conferintei ”Controlul democratic al serviciilor de informatii: provocari si modele de succes in UE si Romania”, eveniment desfasurat la Parlament. 

“Datele statistice ne arata ca, la o populatie de 20 de milioane, numarul de mandate pe siguranta nationala in Romania este de 16 ori mai mare decat in Statele Unite, mai exact, SRI-ul efectueaza de 16 ori mai multe mandate raportat la populatia totala fata de FBI. In anul 2014, erau 2.469 de interceptari fata de 1.416 in Statele Unite la o populatie de 300 si ceva de milioane. Nici acest lucru nu va ridica niciun semn de intrebare?”, a declarat Viorica Stoiciu.

Reprezentanta FES este de parere ca Romania nu se poate compara cu SUA la capitolul amenintari la siguranta nationala, desi nu suntem un stat ferit de riscuri.

“Parerea mea e ca nu ne comparam cu Statele Unite ca amenintari la siguranta nationala, nu suntem o tinta oricum am da-o cu Statele Unite. Sigur, nu suntem un stat ferit de riscuri la adresa securitatii, dar, intre Romania si Statele Unite nu exista, parerea mea, comparatie din acest punct de vedere. Ati avut pe masa de lucru a Comisiei, macar s-a discutat, a pus cineva problema?”, a completat Victoria Stoiciu, declaratia sa fiind adresata vicepresedintelui Comisiei pentru controlul activitatii SRI, Octavian-Marius Popa.

Conferinta “Controlul democratic al serviciilor de informatii: provocari si modele de succes in UE si Romania” a fost organizata de Fundatia Friedrich-Ebert-Stiftung Romania (FES) impreuna cu Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR).

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.