IT/Stiinta

SRI: Virusul Tinba v3 i-ar putea ataca pe romanii cu card bancar

Serviciul Roman de Informatii (SRI) atrage atentia ca romanii cu card bancar pot fi atacati de virusul Tinba v3, dupa ce nu mai putin de 38.000 de atacuri cibernetice s-au produs asupra Romaniei, in doar 2 zile. In acest context, SRI are in atentie riscul potential ca sistemul bancar din Romania sa fie tinta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicaţiei cunoscuta sub denumirea de Tinba v3.

Virusul Tinba v3, asupra căruia compania IBM a avertizat că a fost configurat special pentru a ataca piaţa bancară românească, se află în atenţia SRI, a precizat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, pentru Mediafax, adaugand ca virusul nu a făcut până în prezent victime.

Edge, noul browser de la Microsoft, ameninta puternic Google Chrome si Mozilla

„SRI are în atenţie şi riscul potenţial ca sistemul bancar din România să fie ţinta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicaţiei menţionate, cunoscută sub denumirea de Tinba v3. Este o aplicaţie maliţioasă, activă din 2012, care vizează în special clienţii băncilor. Versiunea acesta este prima din generaţia din Tinba care este adaptată pieţei bancare româneşti. Din investigaţiile noastre, până în prezent nu s-a confirmat existenţa unor victime în ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI.

SRI a mai precizat că România reprezintă o ţintă a atacurilor cibernetice din partea entităţilor ostile, atât actori statali, cât şi nonstatali, fapt confirmat de „miile de alerte zilnice” recepţionate. „De exemplu, în intervalul 12-13 august au fost peste 38.000 de atacuri cibernetice, (…) materializate în urma recepţionării unor mesaje e-mail cu ataşamente maliţioase de tip ransomware”, a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Cum castiga un hacker 100.000 de dolari pe luna din mesaje

SRI investighează atacurile cibernetice ce vizează infrastructurile cibernetice de interes naţional şi furnizează beneficiarilor legali informaţii necesare prevenirii, stopării şi limitării consecinţelor unor astfel de atacuri cibernetice, mai precizează instituţia.

IBM a descoperit o versiune de malware Tinba v3 configurată pentru a ataca exclusiv 12 bănci din România, iar un expert în cyber intelligence al companiei americane recomandă instituţiilor de credit să-şi informeze clienţii şi să colaboreze cât mai bine cu furnizorii de securitate antifraudă.

Noul program are potenţialul de a deveni cel mai prolific troian care atacă bănci în România, detronând Dridex, responsabil de peste 80% din atacurile din acest an, avertizează specialistul IBM.

Stiri pe aceeasi tema

Scott Kelly, astronautul care a stat 1 an in spatiu, continua sa aiba probleme de sanatate

Cristiana Petrariu Bota

Facebook anunta o noua campanie coordonata de influentare politica in SUA, cu zeci de conturi si pagini false

Ioana Badulescu

OMS: Speram sa punem capat pandemiei de coronavirus in mai putin de doi ani

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult