Economie

Stampila nu mai este necesara pentru firme si PFA. OG nr. 17/2015, in vigoare din 23 iulie

ADIO STAMPILA! Firmele si PFA-urile nu mai sunt obligate, incepand din 23 iulie, sa isi stampileze documentele/ Astfel, persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica scapa de obligatia de a aplica stampila pe documentele depuse la institutiile statului, potrivit unei ordonante publicate luni in Monitorul Oficial.

OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie 2015 si intra in vigoare in trei zile de la publicare, adica in 23 iulie 2015, scrie avocatnet.ro.

Actul normativ prevede, printre altele, eliminarea obligativitatii folosirii stampilei pentru documentele depuse la institutiile si autoritatile statului.

Vizate de aceasta masura sunt atat persoanele fizice si persoanele juridice de drept privat, cat si entitatile fara personalitate juridica. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice”, scrie in OG nr. 17/2015.

Pe deasupra, stampila nu va mai trebui aplicata nici pe documentele emise in relatia dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat si entitatile fara personalitate juridica.

Din 23 iulie, toate prevederile legale ce impun aplicarea stampilei de catre aceste categorii de persoane si entitati vor fi abrogate.

Ministerul de Finante explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta ca, desi legislatia primara nu impune utilizarea stampilei, exista o anumita uzanta in folosirea acesteia. Plus ca, in legislatia secundara, sunt anumite prevederi in baza carora stampila este necesara pentru documentele depuse la autoritatile statului.

„In prezent, desi nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislatiei primare care sa instituie obligatia pentru persoane fizice autorizate, liber profesionisti, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica de a utiliza stampila in relatia cu autoritatile sau institutiile publice sau in relatiile dintre acestea, totusi exista o anumita uzanta in utilizarea stampilei. De asemenea, exista si legislatie secundara care impune aplicarea stampilei pe documentele ce se depun la diverse autoritati publice”, scrie in documentul citat de avocatnet.ro.

Important! Persoanele juridice de drept public vor fi obligate in continuare sa aplice stampila pe documentele pe care le emit.

In momentul de fata, firmele se identifica, potrivit Legii nr. 31/1990, prin denumire, numar de inregistrare in registrul comertului si cod unic de inregistrare (CUI), insa nu prin stampila. In plus, asa cum ne-a spus anul trecut avocata Myra Cimpean, firmele nu au impusa o forma, o marime a stampilei sau o culoare a tusului folosit.

Reglementari privind forma si marimea stampilei exista numai pentru profesiile liberale (notari, avocati, medici), pentru institutiile statului si in cazurile in care actele juridice pot fi anulate in lipsa aplicarii acesteia.

Stiri pe aceeasi tema

Graficul de liberalizare a preturilor la gaze pentru perioada 2015-2021, in curand

Cristiana Petrariu Bota

Volkswagen, in cel mai mare scandal din istorie! Soft-ul care a ajutat sa treaca testele de poluare a prabusit cu 20% actiunile companiei

Cristiana Petrariu Bota

Millenium Bank va vinde sucursala din Romania pana in iunie 2015

Bogdan

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult