Americanofobia si euro-scepticismul, o amenintare la securitatea nationala a Romaniei? Adrian Severin a lansat o teza controversata
Breaking News Externe

Statele Unite au introdus noi reguli pentru cei care solicita Carte verde si viza

Statele Unite au introdus reguli mai aspre pentru cei care solicita Cartea verde si viza. Acestia ar putea fi refuzati daca au venituri mici ori studii putine, pentru ca asemenea categorii se pot transforma usor in asistati sociali, sustin oficialii de la Washington. Modificarile vor intra in vigoare la jumatatea lunii octombrie, vor afecta aproape 400 de mii de oameni si au rolul de a reduce numarul imigrantilor legali pe teritoriul SUA.

„Dorim sa ne asiguram ca sistemul nostru de imigratie aduce oameni care sa devina cetateni americani, mai intai ca rezidenti permanenti legali, care se pot intretine singuri, care nu vor depinde de asigurarile sociale, mai ales in epoca moderna a sistemului social, care este foarte scump. Autosuficienta, care a fost o parte centrala a valorilor americane timp indelungat, este foarte importanta pentru noi si pentru contribuabili”, a explicat Ken Cuccinelli, reprezentant al serviciilor pentru cetatenie din SUA.

Noua reglementare, promovata de Stephen Miller, principalul consilier al presedintelui Donald Trump pentru politica de migratie, va permite sa fie respinse cererile de vize temporare sau permanente ale celor care nu au venituri suficiente, care beneficiaza de ajutoare sociale, bonuri pentru alimente, locuinte sociale sau asistenta medicala in cadrul programului Medicaid.

Obiectivul este garantarea „autosuficientei” imigrantilor, astfel incat acestia „sa nu depinda de resursele publice pentru satisfacerea nevoilor, ci sa se bazeze pe propriile capacitati, pe resursele membrilor de familie, ale sponsorilor si ale organizatiilor private”, explica o nota publicata in Federal Register, jurnalul oficial al guvernului Statelor Unite, potrivit Agerpres.

Reglementarea deriva din Legea Imigratiei din 1882, conform careia guvernul poate sa refuze sa acorde viza oricarei persoane care prezinta riscul de a deveni o „povara publica”. In ultimii ani, autoritatile de resort au respins cererile de viza ale celor care ar fi urmat sa depinda in primul rand de asistenta guvernamentala.

Reforma se incadreaza in eforturile presedintelui Donald Trump de a reduce migratia – atat legala, cat si ilegala – pe care o considera una dintre cele mai importante probleme ale mandatului sau la Casa Alba. In acelasi scop, el a promis ca se va construi un zid la frontiera SUA cu Mexicul, iar initial a sustinut ca partea mexicana va plati constructia. De asemenea, a insistat pentru modificarea legislatiei privind imigratia. In ambele directii de actiune, nu s-au inregistrat progrese importante in Congres, noteaza Reuters.

Modificarea regulilor privind ajutoarele ar putea fi cea mai drastica masura a administratiei Trump in domeniul migratiei, apreciaza agentia de presa, care mentioneaza ca sustinatorii drepturilor imigrantilor au criticat planul guvernului, argumentand ca reprezinta o modalitate de a ocoli Congresul.

Jumatate din cererile de Green Cards ar putea fi respinse

Institutul pentru Politica de Migratie se asteapta ca noile reglementari sa duca la respingerea a peste jumatate din cererile de „green cards” (documentele care asigura dreptul de resedinta in SUA) din motive familiale. In 2016 au fost emise aproximativ 800.000 de astfel de permise de sedere.

Majoritatea imigrantilor nu sunt eligibili pentru principalele programe de asistenta sociala din Statele Unite decat dupa ce primesc „green card”.

Masura anuntata de DHS extinde definitia „poverii publice”, ceea ce va impiedica si mai multe persoane sa primeasca dreptul de resedinta. Solicitantii trebuie sa faca dovada unor venituri mai ridicate.

In acelasi timp, a fost extinsa lista programelor de asistenta a caror accesare este incompatibila cu obtinerea dreptului de sedere in SUA pe termen lung. Aparatorii drepturilor imigrantilor si-au exprimat ingrijorarea ca acestia ar putea fi astfel descurajati sa primeasca ajutoarele medicale sau alimentare la care ar avea dreptul direct sau pentru copii, iar ca urmare sanatatea publica se va deteriora.

In ianuarie 2018, Departamentul de Stat a lasat in mai mare masura la aprecierea diplomatilor americani deciziile privind refuzul de a elibera vize pentru cei care ar putea necesita ulterior cheltuieli publice. In anul fiscal 2018, care s-a incheiat in septembrie, numarul de cereri de viza respinse din astfel de motive a fost de patru ori mai mare decat in 2017. Departamentul Justitiei are la randul sau in vedere o reglementare care ar largi mult categoria de persoane care pot fi expulzate deoarece beneficiaza de ajutoare sociale.

Stiri pe aceeasi tema

GERMANIA: Un camion a intrat in multime la Targul de Craciun. Cel putin 12 morti si zeci de raniti

Cristiana Petrariu Bota

Iesirea Marii Britanii din UE a fost influentata de Rusia prin 150.000 de conturi de Twitter

Cristiana Petrariu Bota

Marturii dramatice din Franta: Trageau in noi ca si cum am fi fost pasari la vanatoare

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult