Tabloul demografic arata ca Romania a pierdut din migratie, anul trecut, echivalentul unui oras cat Onesti.
Economie

STATISTICA: Cu cat au crescut preturile in luna octombrie

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, miercuri, ca preturile inregistrate in luna octombrie 2015 au fost mai mici cu -1,6% comparativ cu octombrie 2014 masurate prin IPC si cu -1,4%, masurate prin IAPC. Comparativ cu luna septembrie, prețurile au crescut, în luna octombrie, cu 0, 28 la sută. Astfel, rata anuală a ajuns la -1,6 la sută, precizeaza INS.

Alimentele s-au scumpit cu 0,5 la sută. Ce mai mare majorare, de 6,38 la sută, a fost consemnata la cartofi. Preturile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,13 la sută, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,27 la sută.

Comparativ cu decembrie 2014, preturile sunt mai mici cu 1,35 la sută.

„Creşterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2014 ‐ octombrie 2015) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2013 ‐ octombrie 2014), calculată pe baza IPC, este de‐0,2 la sută. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de ‐0,1 la sută”, arata INS, intr-un comunicat.

În septembrie, preţurile au crescut cu 0,26 la sută, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la -1,7%, revenind astfel la nivelul din iulie, după ce în august se adâncise la -1,9 la sută, pe fondul creşterii preţurilor de consum cu 0,9 la sută la alimente şi cu 0,1 la sută la servicii în cursul lunii septembrie.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în teritoriu negativ în iunie, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, la -1,6la sută, după ce preţurile au fost mai mici cu aproape 3 la sută faţă de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente şi băuturi la 9% de la 1 iunie.

Totodată, Banca Națională a României (BNR) a revizuit din nou, joi, prognoza pentru rata anuală a inflaţiei, la -0,7 la sută pentru finele acestui an, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de estimarea din august, şi la 1,1 la sută pentru sfârşitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale în creştere.

Si Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit din nou prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru sfarsitul acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar inferioare, pana la sfarsitul anului urmator, limitei inferioare a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%. Rata anuala a inflatiei este estimata a reintra in interiorul intervalului in 2017.

„Atat consumatorii, cat si antreprenorii, intermediarii nu vad inca o deflatie in Romania, chiar daca vad o scadere a preturilor, IPC-ul in teriitoriu negativ vine dintr-o masura fiscala. Pana in prezent, nu exista o psihologie de deflatie, populatia cumpara, se investeste, cererea creste si publicul crede ca dupa o anumita perioada de timp va fi depasit acest moment si inflatia va intra in tinta pe care o urmarim”, a mai spus seful bancii centrale.

El afirmase joi, in cadrul briefingului dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, ca rata anuala a inflatiei se va mentine in teritoriu negativ pe tot parcursul urmatoarelor trei trimestre, urmand sa revina la valori pozitive, dar pana la inceputul anului 2017 se va plasa sub limita inferioara a intervalului tintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Articole asemănătoare

Salarii inghetate in 2016. Guvernul Ciolos ingheata salariul minim si pensiile private

Lucy Ionesco

Impozitarea bacsisului a fost scoasa, Registrul de Bani nu se mai completeaza

Lucy Ionesco

Economia franeaza rapid din cauza scumpirii creditului si a cresterii ROBOR

Ioana Badulescu