Statistici: Aproximativ 9,7 milioane de romani sunt plecati in strainatate. Ce spune ministrul Romanilor de Pretutindeni
Externe

Statistici: Aproximativ 9,7 milioane de romani sunt plecati in strainatate. Ce spune ministrul Romanilor de Pretutindeni

Cele mai recente statistici arata ca aproximativ 9,7 milioane de romani sunt plecati in strainatate. Sunt cifre ingrijoratoare, insa aici sunt inclusi atat romanii care au plecat in perioada comunismului, inainte de 1990, cat si cei care care au plecat dupa Revolutie, cei mai multi in tarile din Uniunea Europeana (UE). Din totalul de 9,7 milioane de romani din afara granitelor, 5,6 milioane traiesc in diaspora, restul, in comunitatile istorice. Ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, admite ca procentul celor plecati peste granite este foarte mare si subliniaza ca printre motivele emigrarii numara coruptia, calitatea slaba a clasei politice si saracia. 

Ministrul Romanilor de Pretutindeni a precizat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca cele mai recente statistici indica o cifra de aproximativ 9.700.000 de romani plecati in afara granitelor si a explicat ca principala solicitare a romanilor din strainatate este legata de starea infrastructurii – drumuri, investitii pentru conditii decente in spitale sau scoli.

Datele oficiale anuntate de Intotero fac distinctia intre romanii din comunitatile istorice, cum ar fi cei din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, si, intr-o categorie separata, sunt inclusi romanii care au emigrat si care constituie diaspora. Astfel, din totalul de 9,7 milioane de romani de peste granite, 5,6 milioane sunt in diaspora. Sursa acestor date este reprezentata de misiunile diplomatice ale Romaniei.

„(…) Toate aceste lucruri i-ar determina pe ei sa se intoarca acasa. (…) Motivele cele mai des invocate cand vine vorba de Romania sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de munca decent, stabilitatea, calitatea slaba a clasei politice de-a lungul timpului, coruptia. Remedierea acestor motive ale plecarii lor ar constitui motivul principal pentru intoarcerea in Romania, insa probabilitatea celor chestionati in urmatorii patru ani ne arata ca un numar mic dintre acestia isi doresc sa se intoarca”, a declarat Intotero. 

Ministrul a apreciat ca cifra romanilor plecati in strainatate este „foarte mare”. „Vreau sa va spun ca vorbim aici de romani care au plecat in perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectiva, apoi sunt cetatenii care au plecat dupa `90 si mare parte din ei au plecat in special in tarile din UE, dupa intrarea Romaniei in UE”.

Pana de curand, numarul estimat, dar neoficial al romanilor care s-au stabilit in Europa de Vest se situa sub 3-4 milioane.

Recent, OECD a facut un studiu finantat de Ministerul roman de Externe, care a relevat ca numarul emigrantilor romani din spatiul Europei Occidentale plaseaza Romania pe locul al cincilea in lume, raportat la numarul total al populatiei.

Raportul OECD compara doua perioade de migratie a romanilor. Primul val, din 2001 si 2002 (premergator ridicarii vizelor) si cel de-al doilea, care a avut loc intre 2015 si 2016. In intervalul cuprins intre cele doua perioade comparate, numarul emigrantilor romani a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane, la 3,4 milioane.

In 2015–2016, cel putin 17% din totalul populatiei nascute in Romania traia in tarile membre OECD.

Acelasi studiu OECD mai arata ca aproape un sfert dintre romanii care traiesc in tara si-au exprimat dorinta de a emigra permanent, daca s-ar ivi ocazia sa se mute in alt stat. De asemenea, jumatate dintre tinerii cu varste intre 15-24 de ani au aratat pe parcursul cercetarii ca intentioneaza sa paraseasca tara.

Bugetul alocat de Ministerul Romanilor de Pretutindeni pentru sprijinirea activitatilor romanilor de pretutindeni si a organizatiilor acestora este, in anul 2019, 13.468.000 lei si a fost solicitata majorarea acestei sume la urmatoarea rectificare bugetara, a adaugat sursa citata.

Related posts

Premierul desemnat al Republicii Moldova s-a retras, s-a facut o noua nominalizare

Lucy Ionesco

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, si-a amanat vizita de la Kiev din motive de sanatate

Corina Alexandru

O comanda de 200.000 de masti FFP2 destinata Germaniei, confiscata in Thailanda. Nemtii acuza interventia SUA, razboiul mastilor nu se opreste aici

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult