12.4 C
România
1 octombrie 2022
Social

Statiunea Techirghiol, in pericol! Namolul vindecator este amenintat cu disparitia

Namolul din Techirghiol este in pericol de disparitie! Guvernul a acordat licenta de cercetare unei firme din Caransebes, care ar putea ajunge in cele din urma sa exporte namolul vindecator din Techirghiol, scrie RoNews.co.uk

In prezent, namolul folosit pentru tratamente se intoarce in Lacul Techirghiol pentru regenerare. Namolul are nevoie de o perioada de 30 de ani ca sa poata capata proprietati vindecatoare.

Daca va pleca la export, asa cum intentioneaza sa procedeze firma care a primit licenta de la Guvern, namolul de la Techirghiol va fi amenintat cu disparitia si implicit, statiunea Techirghiol nu va mai putea oferi tratamentele medicale care vindeca atatea boli. Practic, Techirghiol ar putea disparea de pe harta statiunilor balneo-climaterice din Romania.

Guvernul a aprobat, inca de anul trecut, explorările în lac după resursa minerală, pasul urmator fiind acordarea licenței de exploatare. Comunitatea locală, neconsultată în această privință, opune rezistență și cere organizarea unui referendum în Techirghiol care să impună restricții în licența de exploatare.

Autoritățile locale din Techirghiol au organizat o dezbatere publică pe această temă, iar opinia oamenilor nu a fost deloc în favoarea acestui lucru, potrivit ziarului Telegraf. Primarul orașului Eforie, Robert Șerban, a participat la dezbatere și nu a ezitat să își spună punctul de vedere.

Localnicii suspectează însă că exploatarea nămolului se va face în scop pur comercial, urmând să fie vândut ca orice marfă, chiar și la export.

“Temerea noastră este că, așa cum se practică  în România, vine un investitor străin și exploatează într-un mod mai puțin corect acea resursă minerală, ca după o perioadă foarte scurtă acea resursă să dispară. În condițiile în care va dispărea acest nămol sapropelic putem să spunem că stațiunea balneară Techirghiol, care în acest moment ocupă locul I in rândul stațiunilor balneare din România, o să dispară de pe hartă”, a explicat, la dezbaterea publică, primarul stațiunii, Iulian Soceanu.

Related posts

Transportatorii autorizati, multumiti de decizia Primarului Capitalei privind Uber si Taxify: E fireasca eliminarea concurentei neloiale, noi platim taxe

Lucy Ionesco

Sorin Oancea, director B1 TV, audiat la DNA in dosarul lui Ludovic Orban

Lucy Ionesco

Jean Padureanu, eliberat conditionat! Cand va putea pleca acasa fostul presedinte al clubului Gloria Bistrita

Lucy Ionesco

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult