Externe

Statul Antigua şi Barbuda vrea să iasă de sub monarhie britanică și va organiza un referendum

Antigua şi Barbuda este prima țară din Commonwealth  care vrea să iasă de sub monarhie britanică după moartea Reginei Elisabeta a II. Premierul statului, Gaston Browne, a declarat că va organiza un referendum pentru ca statul insular să renunţe la monarhie şi să devină republică în termen de trei ani, transmit agențiile de presă internaționale. 

Statul din Caraibe este unul din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului. Deși premierul Browne a semnat, duminică, un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de suveran, câteva minute mai târziu, acesta a declarat că va insista să organizeze un referendum pentru renunţarea la monarhie.

De altfel, premierul statului Antigua și Barbuda a făcut referire la un astfel de demers la începutul acestui an, în timpul unei vizite a conţilor de Wessex.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau rezultatul unor diferende între Antigua şi Barbuda şi monarhie, ci pasul final menit să încheie cercul independenţei, pentru a ne asigura că suntem o naţiune cu adevărat suverană”, a explicat sâmbătă premierul la postul ITV.

 

Articole asemănătoare

Grecia a primit un ultimatum de la UE. Atena va fi suspendata din Schengen daca nu controleaza granitele

Lucy Ionesco

Ucraina, prima noapte de liniste dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului

Lucy Ionesco

Paris: Un zgarie nori in forma de triunghi, construit la Porte du Versailles

Lucy Ionesco