Casa Regală a României va avea un statut clar reglementat şi va deveni personalitate juridică de utilitate publică și autonomă. Potrivit liniei de succesiune prezentata de Casa Regala, după Regele Mihai I, şeful actual, Principesa Margareta va prelua conducerea. Detalii aflati mai jos.
Călin Popescu Tăriceanu a depus la Senat o iniţiativă legislativă în acest sens. Este vorba despre o idee mai veche care ar fi trebuit adoptată în Guvern încă de anul trecut, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
În prezent, membrii Familiei Regale sunt implicați în societatea românească prin diferite activități și sunt conectați la viața socială, politică și culturală a României, însă fără o reglementare clară a statutului.
În timp ce romanii isi îndreaptă rugăciunile spre Majestatea Sa, un scandal de proportii cutremură Casa Regală. Miercuri, Prinţul dezmoştenit Nicolae a încercat să intre cu forţa în reşedinţa regală din Elveţia. Ba chiar ar fi lovit mai mulţi angajaţi, transmit reprezentanţii Casei, care au depus şi o plângere penală împotriva fostului Principe.
Linia de succesiune a Casei Regale a Romaniei
Potrivit Normelor Organice ale Casei Regale a României, şeful actual al Casei Regale a României este Majestatea Sa Mihai I, Rege al României (jure sanguinis). Actualul Moştenitor la Şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte şi va rămâne după decesul Majestatii Sale Regelui Custode al Coroanei României (ad personam).
Actualul consort al Moştenitoarei la Şefia Casei Regale a Romaniei este Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam).
Membrii Casei Regale a României sunt următorii: Alteţa Sa Regala Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Sofia, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Maria, Principesa României (jure sanguinis). Soţii şi copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri personale.
Ordinea de Succesiune la Tron şi la Şefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferinţă masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor şi a descendentilor lor.
În prezent, ordinea de succesiune la tron este următoarea:
1. ASR Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;
2. ASR Principesa Elena a României;
3. Elisabeta Karina de Roumanie;
4. ASR Principesa Sofia a României;
5. Elisabeta Maria Biarneix;
6. ASR Principesa Maria a României.
Modificări ale acesteia se pot aduce prin decizia Şefului Casei Regale a României, mai transmite Casa Regală.
HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.