Statutul de piata emergenta deschide companiilor listate la BVB accesul la fonduri de investitii mai mari
Economie

Statutul de piata emergenta deschide companiilor listate la BVB accesul la fonduri de investitii mai mari

Romania a trecut, luni, de la statutul de piata de frontiera la piata de capital emergenta secundara, conform deciziei agentiei de evaluare financiara FTSE Russell. La 25 de ani de la reinfiintarea Bursei de Valori Bucuresti, decizia este una istorica si, in plina criza sanitara si economica globala, deschide companiilor listate la bursa de la Bucuresti accesul la fonduri de investitii mai mari decat cele destinate pietelor de capital de frontiera.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) saluta promovarea de catre FTSE Russell a pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta si includerea in indicii relevanti, incepand cu luna septembrie 2020, a actiunilor Banca Transilvania si Nuclearelectrica, ambele indeplinind criteriile de dimensiune si de lichiditate necesare.

Promovarea vine la un an de la anuntul oficial, confirmand astfel capacitatea tuturor participantilor la piata de capital de a-si concentra eforturile si actiunile spre identificarea si urmarirea in mod consecvent a unui scop comun.

Includerea in categoria pietelor emergente de catre FTSE Russell sustine eforturile pietei de capital de crestere a fluxurilor investitionale catre piata romaneasca, avand in vedere ca fondurile straine care investesc pe pietele emergente sunt estimate la o valoare de aproximativ 30 de ori mai mare fata de fondurile care se concentreaza pe pietele de frontiera.

„Includerea Romaniei in categoria pietelor secundare emergente de catre FTSE Russell este un anunt asteptat cu multa emotie de comunitatea financiara pentru ca vine sa confirme eforturile sustinute ale tuturor partilor implicate in imbunatatirea cadrului de reglementare si infrastructurii pietei de capital din tara noastra. Promovarea pietei de capital a fost pentru multi ani un obiectiv strategic urmarit de Romania si Bursa de Valori Bucuresti si transmite un semnal pozitiv investitorilor investitionali care fie au ales sa aiba incredere in piata de capital din Romania, fie urmaresc diversificarea portofoliului de investitii. Acest succes nu este insa un capat de drum, astfel ca presiunea resimtita la nivelul economiei globale si provocarile pe care le avem de depasit la nivelul economiei nationale impun continuarea colaborarii constructive dintre autoritatile de reglementare, participantii la piata si asociatiile profesionale pentru a sustine cresterea atractivitatii si accesibilitatii pietei de capital romanesti pentru toate categoriile de investitori.”, a declarat Cristian Agalopol, coordonatorul Grupului de Lucru pentru Servicii Financiare din cadrul CDR.

Piata de capital din Romania a intreprins eforturi semnificative in ultimii 5 ani in directia promovarii sale la statutul de piata emergenta de catre institutiile specializate, atingerea acestui obiectiv mult asteptat fiind rezultatul efortului conjugat al institutiilor publice cu atributii in domeniul pietei financiare si al reprezentantilor mediului privat, in directa colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti si cu implicarea activa si constanta a organizatiilor membre ale Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

„Statutul de piata emergenta este un semnal important de incredere internationala in rolul si potentialul economic al Romaniei. Suntem increzatori ca vom vedea o dezvoltare accelerata a pietei de capital locale”, a declarat Dragos Petrescu, coordonatorul CDR.

Obtinerea statutului de piata emergenta este un obiectiv asumat de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si mentionat in acordul de cooperare semnat cu Guvernul Romaniei inca din anul 2015, pornind de la recunoasterea nevoii de dezvoltare a pietei de capital locale si de transformare a acesteia intr-un real instrument de finantare a economiei, functional si eficient pentru mediul de afaceri, cu un potential semnificativ de a contribui la cresterea sustenabila a economiei romanesti.

 

Stiri pe aceeasi tema

Sprijin financiar de 2 miliarde de lei pentru programul Start-Up Nation 2018, aflat la a doua editie

Ioana Badulescu

Sporuri de pana la 75% din salariul de baza pentru angajatii care muncesc in conditii deosebit de periculoase

Delia Ion

Agricultura, sub imperiul dronelor! Specialistii americani ii invata pe fermieri cum pot obtine un randament mai bun la culturi

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult