Politisti romani, in premiera intr-o misiune de suport operativ in Cehia pentru a acorda asistenta cetatenilor romani
Social

Statutul politistului va fi modificat, vizate sunt iesirile la pensie

Statutul poliţistului va fi modificat. Ministerul de Interne a anunţat că a fi revizuită, in toamna, posibilitatea legală de a ieşi la pensie înainte de împlinirea vârstei de 47 de ani. Schimbările urmează să fie aplicate din luna septembrie.

Măsura este necesară pentru că în mai puţin de 2 ani, mii de poliţişti şi-au depus dosare de pensie, iar sistemul duce lipsă de oameni.

„În mod normal, conform Legii pensiilor militare din anul 2015, vârsta de pensionare nu ar putea să fie mai mică de 47 de ani. Avem însă un act normativ, vorbesc de Ordonanța 21 din 2016, care modifică nu legea pensiilor, ci Statutul polițistului, prin care s-a introdus un mecanism prin care angajatul, dacă i se desființează postul, sau se reorganizează unitatea unde lucra, putea refuza orice altă funcție și putea alege să iasă din sistem cu drept de pensie, asociind această posibilitate de a avea o pensie cât salariul sau chiar mai mare. Evident că oamenii aleg să plece din sistem la pensie decât să opteze pentru un alt loc de muncă în sistem”, a explicat Carmen Dan, la Antena 3.

Ea a adăugat că, după modificarea legislativă prin care pensiile nu pot fi mai mari decât salariile, Guvernul pregătește modificarea Statutului polițistului, pentru a corecta prevederile ordonanței de anul trecut.

„Primul pas s-a făcut deja prin modificarea la legea pensiilor astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariile (…). Al doilea pas va fi făcut prin modificările la Statutul polițistului, îndreptând astfel aspectele care au fost introduse anul trecut prin Ordonanța 21 din 2016. Eu vă asigur că în toamnă, când va fi modificat Statutul polițistului, prevederea care dădea această posibilitate legală de ieșire la pensie până la vârsta de 47 de ani va fi revizuită”, a spus ministrul.

Ea a precizat că a discutat cu polițiștii și că există o adresă de mail la care așteaptă propuneri pentru modificarea Statutului.

„Am rugat toate sindicatele din Poliție să contribuie la acest demers și aștept în continuare opiniile lor până în septembrie, când ne-am asumat un termen. Am pus la dispoziția polițiștilor care nu sunt membri de sindicat (…) o adresă de mail special pentru ei. Ea este statut@mai.gov.ro și pe această adresă am primit deja peste 100 de propuneri de îmbunătățire a Statutului polițistului. Aceste anomalii se vor corecta. (…) Precizez că în anul 2016 am avut ieșiri din sistem cu pensionare în jur de 12.500. Eu nu îmi amintesc ca anul trecut să se fi sesizat cineva și să fi existat atât de pătimaș o discuție în spațiul public”, a mai spus Carmen Dan

Citeste si: PENSII MILITARE – MApN explica ce corectii se vor face la pensiile militare si daca se va trece la plafonare 

Pensiile pentru militari, politisti si functionari publici, calculate in cuantum de 80% din salariu

Stiri pe aceeasi tema

Numarul mortilor din Colectiv este mai mare decat cel oficial, sustine Alin Pandaru

Cristiana Petrariu Bota

Cutremure succesive in zona Vrancea, toate s-au produs in judetul Buzau

Cristiana Petrariu Bota

VINTU: Munca noastra e sa furam statul. Noi, oamenii de afaceri, asta facem, incercam sa pacalim statul

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult