2.1 C
România
24 octombrie 2021
STELIAN TANASE TVR
Politica

Stelian Tanase: Prin Raportul Departamentului de Stat, SUA atentioneaza Romania ca nu ii vor permite sa o ia pe urmele Ungariei

Corupţia rămâne un fenomen răspândit, iar mita este în continuare o practică obişnuită în sectorul public, se arată, printre alte observații dure, în Raportul Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului în România, în anul 2017. Un capitol esențial este cel referitor la libertatea de exprimare. Autorii raportului atrag atenția că în România politicienii dețin instituții de presă și intervin în politica editorială. Prin acest raport, mai dur comparativ cu precedentele, Statele Unite atenționează România că nu îi vor permite să o ia pe urmele Ungariei, sustine politologul Stelian Tănase intr-un interviu la RFI.

Raportul trebuie citit printre rânduri, chiar dacă actuala putere nu are niciun interes să o facă, explică Stelian Tănase la RFI.

Stelian Tănase: Trebuie să fim atenți acolo unde se fac observații și în ceea ce privește justiția și în ceea ce privește presa, felul în care este tratată presa.

Reporter: Credeți că cei din actuala putere, de la coaliția de guvernare, sunt capabili să citească printre rânduri?

S.T: Ei vor sublinia numai prima parte și vor arăta că s-a arătat că se fac progrese. Niște fraze de complezență. Noi le citim în fiecare an din 1990. Până și lui Ceaușescu i se oferea asta. Vă rog să luați niște rapoarte din perioada anilor 1980, când noi solicitam clauza națiunii celei mai favorizate. Întotdeauna aceste rapoarte arătau că Ceaușescu a făcut progrese în acordarea vizelor, etc. Dar era o formulare strict protocolară. Nu le lua nimeni în serios. Acesta este limbajul diplomației. Noi trebuie să fim atenți la substanță, acolo unde ni se fac observații, în ce zonă ni se fac observații și de ce.

Rep: În mai toate ni se fac.

S.T: Exact.

Iti recomandam si: Ministrul Finantelor s-a intalnit la Washington cu reprezentantul FMI, caruia i-a dat asigurari ca nu sunt probleme cu economia Romaniei

Rep: La București, PSD-ALDE sugerau în repetate rânduri că la Bruxelles ajung informații distorsionate. Iată, acum și Departamentul de Stat american completează criticile venite de la Comisia Europeană și alte forumuri europene.

S.T: Pentru că maniera coaliției de a se apăra de aceste observații este de-a dreptul ridicolă. Ideea că acei oameni nu sunt informați și că ar pleca urechea la niște denunțuri răuvoitoare de la București este de un penibil absolut în limbaj internațional. Ei primesc aceste rapoarte, apar în presa română, sunt comentate mai bine sau mai rău. Depinde fiecare jurnalist de cine e plătit, în sensul că sunt destui jurnaliști care sunt conectați cu PSD și cu ALDE, cu liderii lor și cu resursele guvernului. În realitate, aceste rapoarte nu sunt deloc încurajatoare pentru că avem deficiențe care ni s-au arătat și acum 10 ani și acum 15 ani și acum 20 de ani și pe care nu le corectăm și nu înțelegem că dacă nu facem aceste corecții nu o să fim „în rândul lumii”.

Rep: Pe anumite căi, Liviu Dragnea e posibil să încerce să conteze pe un anumit sprijin de la Washington? Mă gândesc la povestea cu mutarea ambasadei la Ierusalim.

S.T: Este inevitabil că Dragnea are un mare interes să fie sprijinit de Washington. Este cartea câștigătoare pentru el. Deocamdată a tras-o Iohannis. El are nevoie și acum, ca de aer, să fie recunoscut de Washington. Fără asta, el ar ști exact cum știm și noi acum, cum stăm de vorbă, că nu există loz câștigător la București fără sprijinul Washingtonului și respectiv al Bruxellesului. Și astăzi el caută o cale spre Washington. Știu din surse private, dar știți și dumneavoastră pentru că sunteți în presă, că el caută să aibă o vizită, o întâlnire la înalt nivel la Washington și face tot ce este posibil pe toate căile. În legătură cu povestea cu Ierusalimul sunt mai multe chestiuni. Trebuie să vă spun că eu susțin poziția americanilor de a muta capitala la Ierusalim. Dar, ea trebuie făcută într-un anumit context general vis-a-vis de situația din întregul Orient Apropiat, neapărat în înțelegere cu Bruxellesul, cu Uniunea Europeană. În al doilea rând, nu cred că domnul Dragnea, ca Președinte al Camerei Deputaților, avea dreptul să lanseze această inițiativă. Ea aparținea Președintelui României, Guvernului, Ministerului de Externe, în această ordine. Dragnea, în delir diplomatic și vrând să trimită acel mesaj disperat către Washington, ca o sticlă într-un ocean prin care transmiți un mesaj, a anunțat în direct, la televizor, într-un talk show această inițiativă. Ea trebuia făcută exclusiv printr-un comunicat oficial și numai în contextul în care v-am pomenit. A fost nevoia lui Dragnea de a transmite, în favoarea lui, personală, un mesaj către Washington. Nu așa, România, tam-nesam, iese din baie ca prostul, o țară medie pentru Europa, dar mică în marele joc politic internațional. Dragnea a sacrificat imaginea României și jocurile diplomatice în care noi ne-am angajat pentru folosul lui personal.

Rep: Revin la raportul Departamentului de Stat. Corupție, mită, sunt lucruri care s-au mai tot spus. Se insistă însă, de data aceasta, destul de mult, asupra faptului că politicieni dețin media și influențează politica editorială. Se insistă foarte mult pe libertatea de exprimare.

S.T: Este o problemă foarte sensibilă acolo. Toată construcția politicii sau democrației americane se bazează pe libertatea presei. România are foarte mari probleme cu această chestiune. Presa românească a declinat enorm în ultimii zece ani. Toată lumea a spus că a fost din cauza crizei economice din 2008. Realitatea este că, în general, puterea de le București, segmentul politic al societății românești, a făcut o presiune continuă și puternică de a cumpăra presa sau de a o distruge. Informația liberă în România este obdurată. Și la sursă, în sensul că este puțină, limitată și constrânsă de elementul politic la corupție, la sacrificii, la renunțări. Pe de altă parte, ne întrebăm în ce măsură publicul românesc este informat. Aceasta este esența presei. Aici sunt mari probleme și Departamentul de Stat are dreptate să se alarmeze că acest element nu funcționează. Este la fel de important ca și problema corupției.

Rep: Toate aceste semnale de alarmă se întețesc și pe fundalul ascensiunii unor lideri precum Viktor Orban, a creșterii în popularitate a acestul iliberalism. Credeți că Washingtonul nu vrea să piardă din mână România pentru că ar fi ultimul pilon în regiune?

S.T: De aici și îngrijorarea sau tonul un pic patetic al raportului sau mai ridicat decât anul trecut, când era mai șters, mai neutral, mai diplomatic. Acum, au spus, totuși, câteva lucruri și au fost câteva accente esențiale pentru ce se întâmplă astăzi în România.

Rep: Și le stă în putere să împiedice asta?

S.T: Grea întrebare mi-ați pus. Toată lumnea se întreabă ce rol joacă puterile străine la București. Suntem ca în 1850, când erau puterile garante. Cred că au o putere mare, cred că vor avea o putere din ce în ce mai mare pentru că România nu a probat că este în stare să fie pe picioarele ei. Tot acest proces de occidentalizare din ultimii 30 de ani a fost mai mult la presiunea occidentală decât la puterea și voința noastră de a ne îndrepta spre vest. Atunci, sigur că americanii, care au interesele lor specifice, dincolo de NATO în zonă, nu ar dori pe flancul sud estic al Alianței Nord Atlantice, ca România să o ia spre Ungaria, sau spre Turcia sau spre Rusia. Cred că americanii vor avea o prezență mai activă aici, în perioada următoare.

Asculta AICI interviul integral

Stiri pe aceeasi tema

Ce spune Nicusor Dan despre Ciprian Ciucu, candidatul M10 la Primaria Capitalei

Cristiana Petrariu Bota

Demisia lui Marko Bello, confirmata de Camera Deputatilor

Cristiana Petrariu Bota

Traian Basescu ramane pe scena politica, va candida la alegerile din 2016

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult