IT/Stiinta

STEM Innovation Challenge 2.0 a reunit peste 100 de liceeni care si-au testat mini-robotii

Peste 100 de elevi din 11 licee din Bucuresti au fost provocati sa calibreze si sa testeze mini-roboti in cadrul (con)cursului STEM Innovation Challenge 2.0. Ei au lucrat la programarea unor sisteme de ghidare cu senzori, ce pot fi folosite in controlul robotilor industriali si al masinilor autonome. 

In urma provocarii, au fost declarate castigatoare echipa al carei robotel a parcurs cel mai repede un traseu dat, echipa cu cea mai buna prezentare si echipa cu cel mai documentat cod.

„Pentru mine a fost o foarte buna oportunitate de a descoperi programarea robotilor si de a lua in calcul o viitoare cariera in acest domeniu. Chiar daca initial nu aveam cunostinte despre programarea robotilor, am invatat totul pe parcurs cu ajutorul mentorilor si al consultantului voluntar de la Freescale, caruia ii sunt foarte recunoscator pentru sustinere si inspiratie”, a declarat Matei Stefan, elev la Colegiul National Mihai Viteazul si membru in echipa care a castigat premiul pentru cel mai rapid robotel de pe traseul de competitie.

HotWeek.ro iti recomanda si: Infomatrix sau despre lumea unei noi generatii. Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion

(Con)cursul STEM Innovation Challenge 2.0 este un proiect educational derulat de JA Romania, in parteneriat cu Freescale Semiconductor Romania, in care elevii de liceu pasionati de informatica isi dezvolta abilitatile de programare a unor robotei de tip „line follower”, lucrand impreuna cu mentori-studenti de la facultati de profil si cu ingineri din compania Freescale Semiconductor Romania.

Timp de o luna, elevii au folosit limbajul de programare C si au lucrat la calibrarea senzorilor pentru ca mini-robotii programati sa parcurga cu viteza maxima un circuit conceput de inginerii Freescale.

Vezi si: ELI Valley, proiect de locuinte pentru specialistii IT aproape de laserul de la Magurele

„Se iau 100 elevi de liceu, se sareaza cu 20 de indrumatori-studenti, se pipereaza cu 10 mentori-ingineri din cadrul Freescale Romania si se pun la foc pret de 3 saptamani pe masina de gatit Junior Achievement. Rezultatul: multe zambete, cunostinte noi si dorinta de a urma o facultate tehnica. Privit cu alti ochi, acest (con)curs a adus elevilor de liceu o oportunitate realista de a intra in lumea software-ului embedded, de a trece ‘controlat’ peste dificultatile inerente granitei dintre microcontrollere, senzori si motoare din lumea fizica. Am trecut, toti, cu succes peste acest botez”, a spus Cristian Macarascu, Wireless Software Team Manager & STEM 2.0 Program Coordinator.

Proiectul STEM Innovation Challenge 2.0 stimuleaza pregatirea elevilor pentru o viitoare cariera in domeniul Hi-Tech inca din timpul liceului, in contextul in care nevoia de specialisti si numarul de locuri de munca din acest domeniu este in continua crestere.

Romania va avea nevoie, potrivit estimarilor, de aproximativ 300.000 de specialisti in domeniul IT la nivelul anului 2020, in timp ce, la nivel european, exista riscul ca pana la un milion de locuri de munca in domeniul digital sa ramana neocupate pana in 2015.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

Stiri pe aceeasi tema

Lycamobile – un nou operator de retele virtuale mobile in Romania. Convorbirile in strainatate, cu doar 1 eurocent pe minut

Corina Alexandru

Cel mai mare planetariu din Romania s-a inaugurat in Salina Slanic Prahova

Cristiana Petrariu Bota

Skateboard cu levitatie magnetica, de la Lexus. Japonezii au lucrat 18 luni la proiect

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult