12.6 C
România
23 octombrie 2021
Theodor Stolojan
Politica

Stolojan despre Panama Papers: Se impune o ancheta si in Romania. Unii au renuntat la cetatenie dupa ce si-au umplut buzunarele

Europarlamentarul Theodor Stolojan a vorbit la RFI despre Panama Papers, fiind de parere ca se impune categoric o ancheta si in Romania, in conditiile in care peste o suta de cetateni romani sunt vizati acest scandal, dintre care multi au renuntat la cetatenia romana dupa ce si-au umplut buzunarele.

„Din păcate, acţionăm din nou asupra efectelor. Am propus de mai multe ori în PE să acţionăm pentru ca ţările membre ale UE, SUA, alte ţări dezvoltate şi foarte multe alte ţări să nu mai accepte nici o tranzacţie financiară, nici o tranzacţie comercială cu societăţi comerciale care au sediul în asemenea panarame fiscale din lume, care nu acceptă să încheie acorduri de transparenţă cu restul statelor lumii”, a declarat Stolojan.

S-ar impune o anchetă şi în România, după dezvăluirile din dosarul Panama? „Categoric, categoric. Discutăm de peste o sută de cetăţeni români, unii văd că au renunţat la cetăţenia română, după ce şi-au umplut buzunarele în România”.

UE, SUA si alte tari ar trebui sa nu mai accepte tranzactii cu societati din tari cu sediul in „panarame fiscale”

Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări dezvoltate ar trebui să nu mai accepte tranzacţii financiare şi comerciale cu societăţi care au sediul în „panarame fiscale” ce nu acceptă să încheie acorduri de transparenţă cu restul statelor lumii. Iată ce spune la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan, în contextul dezvăluirilor din dosarul Panama Papers.

Cine sunt romanii din Panama Papers. Secretele unor mari afaceri din Romania, camuflate de Mossack Fonseca

Theodor Stolojan remarcă faptul că „din păcate, acţionăm din nou asupra efectelor”.

„Am propus de mai multe ori în Parlamentul European să acţionăm pentru ca ţările membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, alte ţări dezvoltate şi foarte multe alte ţări să nu mai accepte nici o tranzacţie financiară, nici o tranzacţie comercială cu societăţi comerciale care au sediul în asemenea panarame fiscale din lume, care nu acceptă să încheie acorduri de transparenţă cu restul statelor lumii. Din păcate, această propunere nu a avut susţinere de nici un fel, deşi am propus-o de mai multe ori”, spune eurodeputatul.

S-ar impune o anchetă şi în România, după dezvăluirile din dosarul Panama? „Categoric, categoric. Aţi văzut că deja avem semnale, mă rog, nu am cifre, dar a apărut în presă, discutăm de peste o sută de cetăţeni români, unii văd că au renunţat la cetăţenia română, după ce şi-au umplut buzunarele în România”, afirmă Theodor Stolojan la RFI.

Panama Papers, inca o incercare din lupta statelor cu evaziunea si banii negri

Întrebat dacă ar trebui rediscutată în Parlamentul European tema paradisurilor fiscale şi dacă va pune din nou subiectul pe agenda PE, eurodeputatul PNL a răspuns: „Categoric, pentru că acum UE este în etapa în care ia o serie de măsuri extrem de precise, pentru a obliga de exemplu companiile transnaţionale să raporteze veniturile, profiturile realizate în fiecare ţară în care îşi desfăşoară activitatea şi nu numai o singură raportare la nivelul centralei multinaţionale într-un anumit stat membru, astfel încât fiecare ţară să poată cunoaşte ce profituri se realizează în ţara respectivă şi care trebuie declarate şi impozitate şi nu plimbate prin fel de fel de ţări, de jurisdicţii cu cote de impozit mai mic, iar următorul pas este legat de a extinde la nivel planetar ceea ce deja există de exemplu între SUA şi restul ţărilor, cel puţin din UE, unde în fiecare an se comunică cine ce venituri a realizat în SUA şi reciproc. De fapt şi România are obligaţia să comunice aceste venituri realizate de rezidenţi străini în România”.

Vezi si alte stiri despre scandalul Panama Papers pe site-ul RFI

Stiri pe aceeasi tema

Ana Birchall la RFI: Nu minimalizez vocea strazii, dar condamn folosirea in scop politic a unor teme importante

Cristiana Petrariu Bota

Propunerea de comisar european ar putea fi Adina Valean. Iohannis se va implica personal la nivel european

Cristiana Petrariu Bota

Basescu isi anunta, vineri, inscrierea in PMP

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult