-0.5 C
România
6 decembrie 2021
Ecaterina Andronescu, despre noua programa scolara: Schimbarea trebuie sa inceapa cu formarea profesorilor
Social

Strangerea de bani pentru fondul clasei nu este legala, sustine ministrul Educatiei: Mai bine sa invatam sa facem proiecte, sa gasim resurse din bani europeni

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sustine ca strangerea de bani pentru fondul clasei nu este legala, fiind de parere ca aceasta initiativa aduce „mai multa imagine negativa” institutiei de invatamant. Andronescu se gandeste chiar sa interzica prin lege fondul clasei, afirmand ca „mai bine invatam sa facem proiecte si sa gasim resurse din bani europeni”.

„Legala nu este. Daca parintii strang bani, dupa opinia mea, aduc mult mai multa imagine negativa scolii si chiar unii parinti se antagonizeaza in raport cu scoala cu aceste fonduri, pentru ca nimanui nu ii convine sa scoata din buzunar. Chiar daca parintele considera ca in felul acesta sprijina copilul, nu se bucura cand scoate bani din buzunar si ii pune intr-un fond al clasei. Mai bine sa invatam sa facem proiecte, sa gasim resurse din bani europeni sau alte resurse si sa incercam sa aducem in scoli ceea ce scoala impune ca o necesitate. Este un ordin de ministru de multi ani de zile. Poate ca intarim in lege”, a afirmat demnitarul, citat de portalinvatamant.ro.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, profesorii „au obligatia” sa nu se amestece in strangerea unei asemenea resurse.

„Nu este o idee buna”, a completat reprezentanta Ministerului.

Strangerea de bani de la parintii elevilor pentru fondul clasei este o practica raspandita in scolile din Romania si se initiaza la fiecare inceput de an, sumele fiind destinate, cumpararii de materiale didactice si diferitelor reparatii.

Totusi, parintii fac parte, ca membri in Consiliul de Administratie, din structurile de decizie ale institutiei, iar in calitate de parteneri au reprezentare oficiala, permanenta prin comitetele de parinti pe clasa si comitetul de parinti pe scoala. Ultimul este un for cu personalitate juridica, se alege anual prin votul adunarii generale a parintilor scolii, isi poate asigura venituri financiare, administrate prin cont bancar, conform legislatiei in vigoare. Veniturile, destinate exclusiv sustinerii activitatii instructiv-educative, vizeaza cu precadere optimizarea bazei material-didactice, iar bunurile obtinute pe aceasta cale devin obiecte de inventar in patrimoniul unitatii scolare.

Prin urmare, pentru a fi legala, colectarea acestuia trebuie sa se faca exclusiv de catre o asociatie de parinti care are personalitate juridica. Acest lucru este specificat in mod explicit in „Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar”. Deci parintii au posibilitatea voluntara de a sustine financiar o clasa, cu respectarea regulamentului amintit.

Stiri pe aceeasi tema

Eugen Nicolaescu: Reforma Sanatatii va da roade din 2016

Bogdan

Gheorghe Stefan are noi probleme cu legea, DNA il acuza de spalare de bani si trafic de influenta

Cristiana Petrariu Bota

Sediul Antena 3 va fi scos la licitatie de ANAF

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult