Presedintele Iohannis vrea sa se adreseze Parlamentului pe tema modificarilor la Codul penal, intr-un context social tensionat
Politica

Strategia de Aparare a Tarii, prezentata in Parlamentul Romaniei

Strategia Nationala de Aparare a Tarii va fi prezentata, luni, de presedintele Klaus Iohannis in Parlamentul Romaniei. Noua Strategie Nationala de Aparare a Tarii este valabila pentru perioada 2015 – 2019, fiind intitulata „O Romanie puternica in Europa si in lume”.

Strategia Nationala de Aparare a Tarii contine patru capitole, presedintele Iohannis urmand sa transmita un mesaj referitor la continutul acestuia incepand cu ora 17:00, in sedinta reunita a celor doua Camere ale Parlamentului.

Strategia de Aparare a fost prezentata si reprezentantilor corpului diplomatic din statele membre ale NATO si ale Uniunii Europene. Pentru elaborarea Strategiei Nationale de Aparare au fost consultate comisiile de aparare ale Parlamentului, reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic, ai institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Pe 10 iunie, CSAT a hotarat promovarea Strategiei Nationale de Aparare „O Romanie puternica in Europa si in lume” in Parlament pentru a fi adoptata, una dintre principalele noutati ale acestui document fiind conceptul de securitate extinsa.

„Am gandit aceasta strategie ca pe un document integrator, care ofera o viziune si o directie in materie de securitate nationala. Viziunea mea este a unei Romanii puternice in Europa si in lume, asta insemnand pentru mine cel putin trei lucruri: un stat care isi apara cetatenii, oriunde s-ar afla ei, o tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, dar si bunurile nationale si resursele naturale, care stie sa-si protejeze patrimoniul, domeniile de excelenta, care pune prioritate pe educatie si pe sanatate si, in al treilea rand, un stat care contribuie la mentinerea securitatii colective alaturi de partenerii lui si la promovarea democratiei si libertatii”, spunea presedintele Klaus Iohannis, la acea data, subliniind ca Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenenta la NATO si la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe si de securitate.

Pe 12 iunie, seful statului a trimis Parlamentului Strategia Nationala de Aparare.

Totodata, Klaus Iohannis le-a transmis presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la aceasta strategie.

Comisiile de aparare din Camera Deputatilor si Senat au avizat favorabil pe 17 iunie Strategia Nationala de Aparare.
seful statului a avut consultari cu partidele si formatiunile parlamentare pe tema Strategiei la inceputul lunii iunie.

Stiri pe aceeasi tema

Pe ce voturi conteaza Klaus Iohannis in turul doi al alegerilor prezidentiale

Cristiana Petrariu Bota

PSD infiinteaza un grup de urmarire a programului de guvernare. Dragnea: Acest grup nu se ocupa de evaluarea ministrilor

Ioana Badulescu

Klaus Iohannis si Victor Ponta s-au intalnit cu directorul FBI

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult