-6.4 C
România
22 ianuarie 2022
Stiri locale

Studenti ai UMF Cluj, infectati cu coronavirus. Autoritati: Din ancheta rezulta ca provin de la tot felul de party-uri la care au participat

Focar de coronavirus si la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Un numar de 20 de studenti straini au fost depistati pozitiv la Covid-19, iar cel mai probabil acestia s-au infectat la o petrecere, potrivit autoritatilor.

Rectorul universitatii UMF Cluj a anuntat ca studentii la medicina s-au autoizolat la domiciliu din momentul in care au aflat ca sunt contacti ai unor cazuri pozitive. Niciunul dintre acestia nu este cazat in caminele universitatii.

Autoritatile din Cluj au avertizat ca petrecerile au cel mai mare grad de risc, pentru ca participantii nu respeca regulile de protectie sanitara.

„Petrecerile sunt cu cel mai mare grad de risc, pentru ca nu se respecta regulile”, a subliniat prefectul Mircea Abrudean, precizand ca asta au aratat anchetele epidemiologice in cazul tinerilor din judet care au fost confirmati cu coronavirus.

„In cazul elevilor pozitivi, din ancheta rezulta ca provin de la tot felul de party-uri la care au participat. Deci, aceste evenimente reprezinta cel mai mare grad de risc pentru COVID in judetul Cluj. Nemaivorbind ca avem si studenti care participa la acest gen de evenimente. Avem pozitivi destul de multi in ultima vreme, din ancheta rezulta exact acelasi lucru. Rugamintea mea este pentru evenimentele de acest gen sa ne limita si sa fim cu mare atentie, pentru ca ajungem in situatii critice”, a spus prefectul.

Iti recomandam: Rezidentiat 2020 – Ministerul Sanatatii a majorat taxa de inscriere la examenul de rezidentiat fara sa dea vreo explicatie

UMF a inregistrat in acest an 1.759 de candidati din 90 de tari pe locurile destinate studentilor din afara, ocupand astfel primul loc pe tara la cel mai mare numar de studenti straini. Un procentaj de 43% dintre studentii internationali provin din tari precum Franta, Germania, Elvetia, Italia, Grecia sau Maroc.

Admiterea la facultate s-a desfasurat printr-un concurs, la care era adaugat si dosarul personal de aplicatie. La nivelul fiecarei facultati, comisia de admitere a evaluat candidatii pe baza unor criterii de selectie generale, la nivel de universitate si specific.

Restrictii anti coronavirus in Cluj

Autoritatile din Cluj au decis inchiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor, dar si a cinematografelor timp de 10 zile, incepand de luni, 12 octombrie. Totodata, este interzisa si organizarea de nunti, botezuri sau alte evenimente private in interior. Restrictiile sunt valabile in Cluj-Napoca, dar si in alte 14 localitati limitrofe, printre care Apahida, Floresti si Feleac, intrucat rata infectarilor a depasit 1,5 la mia de locuitori.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Cluj a hotarat, vineri, suspendarea activitatii cu publicul in interiorul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, cinematografelor si institutiilor de spectacole, ca urmare a depasirii pragului de 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de persoane, informeaza Institutia Prefectului.

Decizia a fost luata avand in vedere incidenta cumulata in ultimele 14 zile, de peste 1,5/1.000 locuitori, in municipiul Cluj-Napoca, precum si in Apahida, Caianu, Caseiu, Catcau, Cuzdrioara, Feleacu, Floresti, Mintiu-Gherlii, Mociu, Sacuieu, Sancraiu, Sic si Vad.

Pentru limitarea si prevenirea raspandirii noului coronavirus, Comitetul a dispus, incepand cu data de 12 octombrie si pana la data atingerii unei rate de incidenta mai mica sau egala cu 1,5/1.000 locuitori, suspendarea, pe o perioada de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activitatii cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor.

Totodata, s-a hotarat suspendarea, pe o perioada de 10 zile, cu posibilitatea de prelungire, a activitatii restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, care va fi permisa doar pentru clientii cazati.

Vor fi permise insa prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile respective.

In acelasi timp, s-a aprobat suspendarea, pe o perioada de 10 zile, a activitatii operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, cu exceptia pariurilor si loteriilor unde se elibereaza bilet, cu respectarea regulilor de distantare si a masurilor de siguranta sanitara, dar si suspendarea activitatii cu publicul a cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte.

„Prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a maximum 6 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Nu este permisa activitatea in baruri, cluburi si discoteci”, precizeaza hotararea CJSU.

 

 

Stiri pe aceeasi tema

Accident pe Lacul Snagov, doua ambarcatiuni s-au ciocnit violent azi-noapte

Cristiana Petrariu Bota

Timisoara nu va avea spital regional prea curand! Deputatul care a venit cu propunerea, luat peste picior in Parlament

Cristiana Petrariu Bota

Zboruri Constanta – Luton si Constanta – Londra, din 15 iunie

Corina Alexandru

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult