Social

Studentii straini de la UMF Iasi, dati in judecata dupa reevaluarea dosarelor. UMF Iasi a publicat o noua lista de admitere pentru studentii straini

Studentii straini de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi care nu se regasesc pe noua lista vor fi dati in judecata de universitate dupa reevaluarea dosarelor. Asta in conditiile in care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) incearca sa elucideze cazul celor 951 de studenti straini admisi cu punctaje fraudate.

Astfel, studentii straini care se regasesc pe noua lista a UMF Iasi se pot inscrie in anul universitar. Cei care nu se regasesc pe lista, dar s-au inmatriculat deja vor fi dati in judecata.

Rectorul demisionar al UMF Iasi, Dragos Pieptu, sustine ca personalul administrativ este vinovat de frauda, modificand dosarele unor concurenti care nu indeplineau conditiile de admitere.

Studentii straini care invata pe locuri cu plata in valuta se pot inscrie pana pe data de 2 decembrie 2015, a anuntat conducerea UMF iasi care a si publicat pe site o lista cu acestia.

Rectorul UMF Iasi, Dragos Pieptu: E o demisie de onoare. Reevaluarea dosarelor candidatilor straini va fi gata pe 26 octombrie

Pe noua lista se regasesc si caţiva dintre cei 94 de studenti in cazul carora punctajul de admitere a fost marit ”din pix“, potrivit lui Gabriel Dimofte, presedintele Senatului UMF Iasi.

Noul ordonator de credite care va conduce universitatea pana la urmatoarele alegeri va fi chirurgul Stefan Georgescu, acesta candidand la ultimele alegeri, din 2012, impotriva lui Vasile Astarastoae.

Lista noua de admitere la UMF Iasi

UMF Iasi a publicat o noua lista de admitere pentru studentii straini, in urma scandalului punctajelor fraudate. Ierarhia a fost stabilita dupa reevaluarea a 951 de dosare. Cei 23 de candidati care nu se mai regasesc pe lista, dar au fost deja inmatriculati in urma punctajelor viciate, vor fi actionati de catre universitate in instanta pentru anularea inscrierilor.

Toate cele 951 de dosare depuse de candidatii straini au fost reevaluate, dupa ce au aparut informatii conform carora 94 de tineri ar fi platit pentru ca notele sa le fie marite si, astfel, sa intre pe lista celor admisi.

Dragos Pieptu, rectorul UMF Iasi, a demisionat. El a recunoscut ca admiterea a fost fraudata

„Au fost viciate in mai multe moduri. In primul rand s-a falsificat in mod grosolan punctajul scris, in loc de 33 facea 48. Din pix. E cineva aici care spunea 27 si computerul scria 47”, a spus Dragos Pieptu, fostul rector al UMF Iasi.

23 din cei 94 de candidati suspectati au apucat sa se inmatriculeze.

La UMF este in curs in acest moment si o ancheta a DNA. Principalul suspect este secretarul sef al universitatii, care a fost suspendat din functie.

Schema prin care studentii straini erau inscrisi ilegal la UMF Iasi

Scandalul admiterii studentilor straini din anul I de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi aduce in prim-plan detalii incredibile privind modul in care erau inscrisi studentii straini. Desi a terminat reevaluarea dosarelor, conducerea UMF nu a putut explica nici acum cine sunt, nominal, vinovatii pentru frauda de proportii petrecuta in universitate. Cazul este anchetat in continuare de procurorii DNA.

Vasile Astarastoae, fostul rector al UMF Iasi, condamnat la inchisoare de magistrati

Rectorul demisionar al universitatii a precizat ca fraudele au fost facute de personalul administrativ, in momentul in care punctajele erau trecute in calculator. Pentru a fi mai greu de identificat cine anume a efectuat modificarile in punctaje, s-a folosit un singur computer din secretariatul UMF.

Pare greu de crezut cum cei care au organizat totul nu s-au gandit ca vor fi descoperiti, mai ales ca, potrivit conducerii universitatii, schema era puerila.

Dosare valabile erau scoase, iar altele, ale unor studenti care nu indeplineau conditiile de admitere, erau introduse in locul lor prin modificarea unor bareme de admitere.

Prof. univ. dr. Dragos Pieptu, rector demisionar UMF Iasi: „Au fost viciate in mai multe moduri. In primul rand, s-a falsificat in grosolan punctajul scris. In loc de 33 se facea 48. Din pix… Sau, in al doilea rand, o deficienta la tastatura celui care scria, cineva ii spunea 27 si in computer scria 47.”

Cei din conducerea universitatii spun ca nu o pot acuza, deocamdata, pe secretara sefa, care a fost suspendata inca de pe data de 9 octombrie, si nominalizata chiar de Ministerul Educatiei ca fiind implicata in acest scandal. Ei au precizat ca in spatele inselatoriei se afla, in mod cert, mai multe persoane.

Prof. unif. dr. Gabriel Dimofte, presedinte senat UMF Iasi: „Cu siguranta, nimeni nu-si imagineaza ca o secretara este raspunzatoare de toata aceasta frauda extrem de mare care a fost creata. Am fost prinsi nepregatiti in fata unor persoane, a unor strucuturi, a unei retele, nu stim ce sunt dar cu singuranta nu este o persoana care a facut o frauda de proportii.”

Prof. univ. dr. Dragos Pieptu, rector demisionar UMF Iasi: „Daca o faci pentru o suma de bani, o faci pentru 5, pentru 10, 15. Cand faci pentru 90, cred ca excede puterea noastra de intelegere in universitate.”

Scandalul a inceput dupa ce 45 de studenti marocani au fost respinsi, desi initial fusesera declarati admisi, iar Ministerul de Externe din Maroc a cerut explicatii dure ambasadei noastre. Apoi s-au descoperit neregului in 94 de dosare. Conducerea UMF Iasi a precizat ca va deschide actiune in instanta impotriva studentilor straini inmatriculati ilegal si care nu indeplineau criteriile.

Foto: Pro TV

Stiri pe aceeasi tema

Legile Justitiei, respinse de ICCJ: Proiectul trebuie trimis inapoi la Ministerul Justitiei. Nu e transparent si sunt nereguli la discutarea in Comisia speciala

Ioana Badulescu

Accident cu un politist pe Bulevardul Vacaresti din Bucuresti

Cristiana Petrariu Bota

Ce spune Cristian Tudor Popescu despre numirea lui Sorin Campeanu ca premier interimar

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult