Coronavirus India
Externe

Studiu: 300 de milioane de indieni au deja anticorpi COVID-19, infectarile au scazut de la 100.000 la 10.000 pe zi

Expertii de la Universitatea din Michigan sustin, intr-un studiu, ca 300 de milioane de indieni au deja anticorpi COVID-19, iar infectarile au scazut in India de la 100.000 la 10.000 pe zi. Potrivit Reuters, scaderea ratelor de contaminare cu noul coronavirus in India si studiile care arata ca aproape 300 de milioane de indieni au deja anticorpi ii determina pe experti sa creada ca partea cea mai grea a pandemiei a trecut.

Datele arata ca peste 50% dintre indieni ar fi trecut deja prin boala provocata de virusul Sars-CoV-2.

Desi numarul de infectari este in usoara crestere in doua state, „exista o baricada umana in fata virusului”, sustine epidemiologul Bhramar Mukherjee de la Universitatea din Michigan, noteaza agentia Reuters. Expertul lucreaza impreuna cu o echipa de cercetatori la un grafic al evolutiei pandemiei in India. „Pana la sfarsitul lui martie, ar trebui sa vedem un declin foarte lent si constant al numarului de cazuri”, este de parere Bhramar Mukherjee.

Numarul zilnic de contaminari raportat de autoritatile indiene a scazut de la aproape 100.000 in septembrie la 10.000 in prezent, iar numarul total de infectari de la debutul pandemiei de COVID-19 acum aproape un an a ajuns la 11 milioane – cu mult sub cel inregistrat in SUA, circa 28 de milioane, desi initial se credea ca il va depasi. Numarul total de decese raportate in India ca urmare a pandemiei este de putin sub 156.000, al patrulea cel mai ridicat pe plan global.

„India a suferit mult si, pentru ca a trecut prin multe, acum a ajuns pe tarmul celalalt”, a spus Ramanan Laxminarayan, epidemiolog la Center for Disease Dynamics, Economics & Policy, o companie de cercetari cu sedii in Washington si New Delhi. „Nu vad perspectiva unui al doilea val in India. Daca se intampla, va fi probabil ceva modest”, a apreciat Laxminarayan.

O recenta cercetare serologica guvernamentala a indicat ca 21,5% din indieni au fost probabil infectati cu noul coronavirus, ceea ce le-a asigurat o oarecare imunitate, in timp ce testele de anticorpi realizate pe mai mult de 700.000 de persoane de o companie de diagnosticare au aratat ca este posibil ca 55% dintre indieni sa fi trecut deja prin infectie.

Dar nu toti epidemiologii sunt de parere ca India a scapat de pericol, mai ales ca cifrele privind infectarile sunt din nou in crestere in statele Maharashtra si Kerala, iar chiar si cei care anticipeaza scaderea in continuare a cazurilor avertizeaza ca masurile antipandemie si de monitorizare a noilor variante trebuie sa continue, alaturi de vaccinarea „agresiva” a populatiei.

Potrivit expertilor, cresterea socializarii si recenta reluare a transporturilor publice in hubul financiar Mumbai s-ar putea afla la originea revirimentului inregistrat de virus in Maharashtra, iar pentru inmultirea cazurilor din Kerala a fost invinuita redeschiderea scolilor. Au mai fost identificate focare si in hubul tehnologic Bengaluru (Bangalore).

Totusi, procentajul de cazuri care necesita spitalizare in Kerala si Maharashtra a scazut, a remarcat Mukherjee.

Pe de alta parte, expertii nu reusesc sa-si explice de ce milioane de indieni sunt asimptomatici, dupa cum indica studiile, teoriile vehiculate mergand de la implementarea rapida a masurilor de lockdown pana la numarul ridicat de tineri si existenta unei imunitati intrinsece.

Exista si opinii ca modul de trai din satele indiene, ce presupune mult stat in aer liber, ar fi putut preintampina cresterea cazurilor in India rurala, unde traiesc doua treimi din cele 1,3 miliarde de locuitori ai tarii.

Stiri pe aceeasi tema

Parlamentul din Suedia mai are doua sanse pentru a vota un premier, altfel primavara va aduce alegeri anticipate

Cristiana Petrariu Bota

Der Spiegel: Italia este prea mare pentru a esua. Dar in acelasi timp, Italia este prea mare pentru a fi salvata

Ioana Badulescu

Cutremur in Nepal de 7,3 pe Richter

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult